Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητή τηλεφωνία: Εκρηξη στη χρήση data από τους Ελληνες

Η χρήση δεδομένων μέσω κινητού αυξήθηκε κατά 73% το 2020 σε σχέση με το 2019. Η καραντίνα φαίνεται να επηρέασε σημαντικά χρήστες αλλά και τιμές. Η Ελλάδα καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση στα έσοδα ανά GB.

Κινητή τηλεφωνία: Εκρηξη στη χρήση data από τους Ελληνες

Οι Έλληνες φαίνεται να «εθίστηκαν» στο κινητό και στο σερφάρισμα στο Διαδίκτυο το 2020, μία χρονιά που λόγω πανδημίας ο εγκλεισμός στο σπίτι οδήγησε  στην εκτόξευση της χρήσης mobile data στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την 31η δημόσια ανάλυση του Tefficient για τη χρήση δεδομένων κινητής, η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, αγγίζοντας το 73% το 2020 σε σχέση με το 2019 στη χρήση data ανάμεσα σε 44 χώρες. Ειδικότερα διαμορφώθηκε στα 2,7 GB ανά SIM τοn μήνα, όταν το 2019 ήταν 1,5 GR ανά SIM.

Υπενθυμίζεται ότι το 1ο εξάμηνο του 2020, η χώρα είχε σημειώσει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην κατανάλωση mobile data, παγκοσμίως: η χρήση gigabytes ανά κάρτα SIM αυξήθηκε κατά 86% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αν και η Ελλάδα παρουσίασε από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ωστόσο ακόμα παραμένει πέμπτη από το τέλος στη σχετική κατάταξη χρήσηw δεδομένων μέσω κινητού, πάνω από την Τσεχία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και τον Καναδά. 

Παγκόσμιοι πρωταθλητές

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στη μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM είναι οι Φινλανδοί με 24,4 gigabytes, με την Ταϊβάν να κατατάσσεται δεύτερη, με μέση μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM τα 22,5 gigabytes. Ακολουθεί το Μπαχρέιν με 21,2 GB ανά SIM τον μήνα. Το Μπαχρέιν ξεπέρασε τη Λετονία (20,6 GB) κατά τη διάρκεια του 2020 και οι δύο έχουν πλησιάσει τις δ;yο πρώτες χώρες.

Η αύξηση της χρήσης δεδομένων της Μαλαισίας (15,1 GB) συνεχίζεται επίσης και η παρουσ;ia της στην 5η θέση ενισχύθηκε το 2020. Αυστραλία, Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία είχαν την πιο αργή ανάπτυξη. Σε αυτές τις χώρες, το οικιακό Wi-Fi φαίνεται να έχει περιορίσει τη χρήση σε δεδομένα κινητού.

Περί κόστους

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας της εταιρείας αφορά το κόστος της χρήσης mobile data ανά τον κόσμο, που -όπως αναφέρει η Tefficient- ποτέ δεν ήταν φθηνότερο, αν και αυτή η διαπίστωση δεν αφορά όλες τις χώρες του κόσμου. 

Η Ελλάδα καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση (-43%) στα έσοδα ανά GB μεταξύ 2019 και 2020, μετά την Κροατία (-53%) και τη Σιγκαπούρη (-49%). 

Σύμφωνα με την έρευνα της Tefficient, οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ώριμες αγορές έχουν σταματήσει να χρεώνουν τις υπηρεσίες φωνής και SMS ανάλογα με τη χρήση και προσφέρουν συνήθως απεριόριστα λεπτά κλήσεων και μηνύματα με ένα σταθερό μηνιαίο κόστος.

Δεδομένου πως η χαμηλότερη χρέωση αυξάνει τη χρήση δεδομένων, οι πάροχοι προσπαθούν να βρουν το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στη χρέωση ανά GB και τη συνολική χρήση δεδομένων, για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (Average Revenue Per User -ARPU).

Συνδρομές μόνο για δεδομένα 

Ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τη χρήση των δεδομένων σε κάθε χώρα είναι το μερίδιο των συνδέσεων με την παροχή δεδομένων μόνο, δηλαδή χωρίς υπηρεσίες φωνής-μηνυμάτων. Αυτές οι συνδέσεις αξιοποιούνται σε χώρες που δεν έχουν ανεπτυγμένο δίκτυο σταθερής υπερυψηλών ταχυτήτων και στις οποίες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προσφέρουν πακέτα με λογικές τιμές και χωρίς περιορισμούς στη χρήση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φινλανδία, η οποία είναι πρώτη στην κατάταξη της χρήσης δεδομένων από το δίκτυο κινητής. Το μερίδιο των συνδέσεων data-only φτάνει το 20%, ενώ αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσοστό του Μπαχρέιν. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των συνδέσεων data-only είναι χαμηλότερο του 5%.

«Ο ευκολότερος τρόπος για τις χώρες χαμηλής χρήσης να αυξήσουν τη χρήση δεδομένων και η επέκταση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας θα ήταν να αρχίσει η δημιουργία εσόδων από το τμήμα μόνο δεδομένων. Αυτό φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ιδίως σε αγορές όπου η γρήγορη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση -δίκτυα FTTH, FTTB ή HFC- δεν είναι ήδη διαθέσιμα σε σημαντικό μερίδιο νοικοκυριών», αναφέρει η έκθεση. 

Η επισκεψιμότητα μόνο για δεδομένα μειώθηκε, αλλά η αύξηση της κυκλοφορίας smartphone ήταν πολύ μεγάλη. Αλλά συνέβη κάτι το 2019, που συνεχίστηκε το 2020. Για ορισμένες αγορές -Αυστρία, Φινλανδία, Μπαχρέιν, Σουηδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Γαλλία και Κίνα- το μερίδιο αγοράς κέρδισε μόνο δεδομένα το 2020. Η Ισλανδία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Ρουμανία παρουσίασαν πτώση. Συνολικά, η τάση φαίνεται να έχει μετατραπεί σε υψηλότερο μερίδιο επισκεψιμότητας συνδρομών που προέρχονται μόνο από δεδομένα. Σύμφωνα με την έρευνα, η τάση αυτή δεν αφορά την πανδημία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v