Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτάσεις ΡΑΕ για φρένο στις ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Οι πρωτοβουλίες παρουσιάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος. Θα γίνει δημόσια διαβούλευση και θα ακολουθήσει νέος γύρος επαφών με τις εταιρείες. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς.

Προτάσεις ΡΑΕ για φρένο στις ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Τέσσερις βασικές προτάσεις παρουσίασε την προηγούμενη Παρασκευή η ΡΑΕ στους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με διττό στόχο: αφενός, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις ανταγωνιστικές χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού και αφετέρου, να αποτραπούν ανεξέλεγκτες αυξομειώσεις, λόγω της έκθεσης των καταναλωτών στον κίνδυνο σκαμπανεβάσματος των χονδρεμπορικών τιμών της αγοράς. Ωστόσο, τις προτάσεις αυτές υποδέχθηκαν οι προμηθευτές με σκεπτικισμό και αρκετούς αστερίσκους αμφιβολίας για την αποτελεσματικότητά τους. Κοινός παρονομαστής της ανησυχίας και του προβληματισμού τους, «να μη σκοτώσουμε τον ανταγωνισμό», όπως μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η δέσμη μέτρων που προανήγγειλε ο Ρυθμιστής στη δίωρη τηλεδιάσκεψη με όλους όσοι διαθέτουν άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι εξής:

  1. Να καταργηθεί το πάγιο από όλα τα τιμολόγια.
  2. Να ισχύουν δύο κατηγορίες τιμολογίων. Τα σταθερά, που θα είναι απαλλαγμένα από ρήτρες αναπροσαρμογής των χρεώσεων, με συγκεκριμένη και συμφωνημένη εξαρχής τιμή χονδρεμπορικής. Και τα κυμαινόμενα, που θα έχουν εύρος διακύμανσης συν-πλην 30% της αναλογικής χρέωσης.
  3. Να καταργηθεί η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
  4. Να υπάρχει από τη ΡΑΕ μηνιαίος και τριμηνιαίος έλεγχος της Προμήθειας ανά κατηγορία πελάτη, για την αποφυγή της δυνητικής «ασφυξίας» στη ρευστότητα της αγοράς και των αθέμιτων πρακτικών.

Οι προτάσεις αυτές, όπως ανακοινώθηκε, θα ενσωματωθούν σε κείμενο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο επόμενο διάστημα και θα συνοδεύεται από εισήγηση του Ρυθμιστή για τροποποίηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών του 2019 για την Προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και του Κώδικα Προμήθειας.

Σε αυτές τις Οδηγίες συμπεριλαμβάνεται, ως παρέκκλιση, η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης μόνο για συμβάσεις σταθερού τιμολογίου, η οποία, επί της ουσίας, δεσμεύει τον καταναλωτή από το να αποχωρήσει πριν από τη λήξη της σύμβασης που έχει συνάψει με τον προμηθευτή, στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι που υπέγραψε. Δίνει, μάλιστα, το δικαίωμα στον προμηθευτή να χρεώσει στον καταναλωτή την τυχόν οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πρόωρη αποχώρησή του. Αυτή τη ρήτρα έρχεται τώρα ο Ρυθμιστής και προτείνει να καταργηθεί εντελώς.

Παρά το γεγονός ότι διατέθηκε αρκετός χρόνος για την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου της ΡΑΕ  Αθανάσιου Δαγούμα και των προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, ελάχιστοι ήταν αυτοί που ζήτησαν και πήραν τον λόγο. Μετά τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν, «υπήρχε ένα μούδιασμα», τονίσθηκε από πηγή που μίλησε στο Euro2day.gr. Όσοι μίλησαν, τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της κατάργησης του παγίου -«ακραία πρόταση» τη χαρακτήρισε καθετοποιημένος προμηθευτής-, ενώ διιστάμενες ήταν οι απόψεις για τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

«Οι προτάσεις, αν τις απομονώσεις από τον ανταγωνισμό, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καλές», επισημάνθηκε από παράγοντα της Αγοράς Προμήθειας. «Όμως, συνδυαστικά με την απουσία εργαλείων για τη διαχείριση του ρίσκου στη χονδρεμπορική αγορά μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στον ανταγωνισμό».

Όπως υποστηρίχθηκε, η δέσμη μέτρων, έτσι όπως παρουσιάζεται, αλλάζει τη δομή των προϊόντων των προμηθευτών, οι οποίοι θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν πλήρως την εμπορική πολιτική τους και μάλιστα σε μια δυσμενή συγκυρία, με σταθερή την άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών.

Ο κ. Δαγούμας εμφανίσθηκε αδιαπραγμάτευτος για την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, με το αιτιολογικό ότι συνιστά κατεύθυνση του ενωσιακού πλαισίου να μην εφαρμόζονται τέτοιες ρήτρες στις συμβάσεις των οικιακών πελατών και των μικρών επιχειρήσεων, με βάση την Οδηγία 2019/944. Η παρέκκλιση που εφαρμόσθηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες του 2019 ήταν γιατί η συγκεκριμένη οδηγία δεν είχε ενσωματωθεί ακόμη στο ελληνικό δίκαιο, κάτι που έχει γίνει ήδη.

Οι προμηθευτές που μίλησαν στο Euro2day.gr εξέφρασαν την άποψη ότι ο Ρυθμιστής αντί να φέρνει προτάσεις που δημιουργούν αναστάτωση στην Αγορά Προμήθειας, θα ήταν προτιμότερο να εστιάσει τον ρυθμιστικό ρόλο του στον έλεγχο του market squeeze και των αθέμιτων πρακτικών που εντοπίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται με ενδιαφέρον οι απόψεις που θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση και, κατά συνέπεια, η τελική εξέλιξη που θα έχουν οι παρεμβάσεις του Ρυθμιστή, με αιχμή την προστασία των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v