Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κόψη του ξυραφιού το σύστημα ηλεκτροδότησης

Σε προ κρίσης επίπεδα αναμένεται να εκτοξευτεί η ζήτηση. Εκτός σχεδίων προς ώρας η εκ περιτροπής διακοπή ηλεκτροδότησης. Αστάθμητοι παράγοντες η μεγαλύτερη αγωνία στους αρμόδιους. Ποιες μονάδες έχουν ριχτεί στη μάχη.

Στην κόψη του ξυραφιού το σύστημα ηλεκτροδότησης

Αντέχει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Έτσι δεν κρίνεται απαραίτητο, επί του παρόντος, να εφαρμοστεί εκ περιτροπής διακοπή της ηλεκτροδότησης, ούτε να εφαρμοστεί ο θεσμός της διακοψιμότητας.

Ωστόσο, όλα αυτά τελούν συνεχώς υπό την αίρεση αστάθμητων παραγόντων, όπως είναι η καταπόνηση του εξοπλισμού του συστήματος και των μονάδων, εξαιτίας της διάρκειας του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας.

Αυτά αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, στον Άγιο Στέφανο, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και εκπροσώπων, της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Euro2day.gr, «το διακύβευμα είναι να βγάλουμε την εβδομάδα, να βγούμε από τη δίνη και το μάτι του κυκλώνα», καθώς, όπως επισημάνθηκε, από την ερχόμενη εβδομάδα με την κορύφωση των διακοπών αναμένεται να μειωθεί η κατανάλωση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σήμερα, η αιχμή του φορτίου στις 2 το μεσημέρι, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα εκτοξευθεί στα 10.507 MW, ένα νούμερο που είχε καταγραφεί προ οικονομικής κρίσης. Ανάλογη πορεία παρουσιάζουν και οι χονδρεμπορικές τιμές, με την μέση τιμή εκκαθάρισης στην αγορά επόμενης ημέρας (DAM) να φθάνει τα 144,5 ευρώ/MWh και την ανώτατη στα 160,24 ευρώ/MWh.

Στο σύστημα εγχύουν παραγωγή όλες οι θερμικές μονάδες του φυσικού αερίου, οι λιγνιτικές, συμπεριλαμβανομένης της Μεγαλόπολης ΙΙΙ και της Μεγαλόπολης IV, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει, ενώ εκτός είναι ο Άγιος Δημήτριος V, λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης.

Μικρή συμμετοχή έχουν οι ΑΠΕ, λόγω καιρικών συνθηκών, αν και από αύριο αναμένεται μικρή βελτίωση του ανέμου, ώστε να αξιοποιηθούν κατά ένα μέρος και τα αιολικά. Με φειδώ γίνεται η χρήση των υδροηλεκτρικών, καθώς ο βαθμός πλήρωσης των ταμιευτήρων έχει μειωθεί σημαντικά και υπολογίζεται κατά μέσο όρο περίπου στο 61%.

Τέλος, στο μάξιμουμ είναι η αξιοποίηση όλων των διασυνδέσεων, εκτός Ιταλίας, λόγω βλάβης του καλωδίου στα εκατέρωθεν τερματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνονται εισαγωγές ως τις 13 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v