Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς γλίτωσαν το μπλακ άουτ Αττική και Κυκλάδες

Με bypass και... τύχη κρατήθηκε η ηλεκτροδότηση. Πώς αποκαταστάθηκαν προβλήματα. Στοίχημα ήταν εξαρχής να μην πειραχτούν γραμμές μεταφοράς που συνδέονται με το ΚΥΤ Λαυρίου και να μη συμβεί βλάβη στα δύο εργοστάσια φυσικού αερίου της ΔΕΗ.

Πώς γλίτωσαν το μπλακ άουτ Αττική και Κυκλάδες

Οι τιτάνιες προσπάθειες του έμπειρου δυναμικού του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ και η καθαρή τύχη η φωτιά να μην αγγίξει γραμμές μεταφοράς που θα απομόνωναν το κομβικό σημείο του Λαυρίου είχαν ως αποτέλεσμα να μην «σβήσουν» τα ξημερώματα η Αττική και οι Κυκλάδες, αλλά, κυρίως, να μην επηρεαστεί συνολικά και το Σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Τα προβλήματα φάνηκαν πολύ νωρίς με το ξέσπασμα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Ξεκίνησαν με διαταραχές στις τάσεις από τη φωτιά που έφτασε κοντά στο ΚΥΤ του Αγίου Στεφάνου, με συνέπεια να βγουν εκτός λειτουργίας κυκλώματα που τροφοδοτούν της Αττική. Αμέσως σήμανε συναγερμός και έγινε αγώνας δρόμου για να αντιμετωπιστούν με τους κατάλληλους χειρισμούς οι διαταραχές αυτές.

Ωστόσο, η μεγάλη απειλή προήλθε από τη βλάβη του διπλού κυκλώματος 400 KV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου και ΚΥΤ Αχαρνών, καθώς και του κυκλώματος 150 KV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό, που βρέθηκαν κυριολεκτικά μέσα στο «μάτι» της φωτιάς. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης της Ανατολικής Αττικής ήταν ήδη ante portas.

Καθώς στα ΚΥΤ καταλήγουν αρκετές γραμμές μεταφοράς και όχι μόνον μία, επιστρατεύτηκε αρχικά η γραμμή μεταφοράς από το ΚΥΤ Λάρυμνας, που κατεβαίνει μέχρι τον Άγιο Στέφανο και συνδέεται με το ΚΥΤ Αχαρνών, και σε συνδυασμό με το ΚΥΤ Παλλήνης, στα Μεσόγεια, έγινε κατορθωτό να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της Αττικής από την Κηφισιά μέχρι τη Νέα Ιωνία και το Μαρούσι. «Περισώσαμε αυτό το κομμάτι, διαφορετικά θα υπήρχαν μεγάλες επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση», τονίστηκε χαρακτηριστικά από αρμόδια πηγή που μίλησε στο Euro2day.gr.

Οι διακοπές ηλεκτροδότησης που σημειώθηκαν αργά το βράδυ στη Δυτική Αττική προήλθαν από βλάβες σε δύο γραμμές διανομής μέσης τάσης στο Αιγάλεω, που αποκατέστησε τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι άνθρωποι του Κέντρου Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ κατάφεραν και βρήκαν «παράθυρο συνθηκών», λόγω της υποχώρησης της φωτιάς σε εκείνο το σημείο και αποκατέστησαν τη λειτουργία των δύο βασικών κυκλωμάτων, μεταξύ των ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου και Αχαρνών και του Αγίου Στεφάνου με τη Χαλκηδόνα και το Ολυμπιακό Χωριό.

Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, ήταν εξαρχής να μην πειραχτούν από τη φωτιά γραμμές μεταφοράς που συνδέονται με το ΚΥΤ Λαυρίου και να μη συμβεί βλάβη στα δύο εργοστάσια φυσικού αερίου της ΔΕΗ, που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτό κράτησε ξάγρυπνους όχι μόνον τους ανθρώπους του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τα μέλη της ομάδας διαχείρισης κρίσης της ΡΑΕ, καθώς και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Το Λαύριο, μαζί με τη μονάδα στο Αλιβέρι της Εύβοιας, είναι κομβικής σημασίας για την τροφοδότηση τόσο της Αττικής, όσο και των Κυκλάδων, αλλά και για την ευστάθεια του νότιου συστήματος. Στο Λαύριο, επίσης, υπάρχει Υποσταθμός, όπου καταλήγει το καλώδιο διασύνδεσης των Κυκλάδων των 150 KV. Συνεπώς, η απομόνωση του Λαυρίου θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Ήταν τύχη που η φωτιά δεν άγγιξε γραμμές μεταφοράς που κατεβαίνουν ως το Λαύριο, τονίστηκε με έμφαση από αρμόδια πηγή.

Αυτή τη στιγμή η διαχείριση της όλης κατάστασης, όπως αναφέρθηκε στο Euro2day.gr, έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, έστω και με μικρές απώλειες.

Ειδικότερα, από τις τέσσερις μηχανές (αεριοστρόβιλοι) της μονάδας Λαύριο IV μία έχει υποστεί βλάβη, λόγω καταπόνησης και έχει βγει εκτός λειτουργίας, η λιγνιτική Μεγαλόπολη IV δεν συμμετέχει στο Σύστημα, επίσης, λόγω βλάβης και τα αιολικά παραμένουν στο μηδέν. «Δουλεύουν» στο φουλ όλες οι θερμικές μονάδες του φυσικού αερίου, τα φωτοβολταϊκά, ενώ έχουν μπει και τα νερά, με συνεπικουρία των εισαγωγών. Ο μηχανισμός της διακοψιμότητας παραμένει το έσχατο «όπλο» για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, που δεν κρίνεται ακόμη σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, συνεργεία του ΑΔΜΗΕ επιθεωρούν από το πρωί όλα τα κυκλώματα μεταφοράς, προκειμένου να επέμβουν όπου χρειαστεί, ενώ και τα αντίστοιχα του ΔΕΔΔΗΕ διορθώνουν βλάβες σε γραμμές διανομής χαμηλής τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v