Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος μιας... θερινής Μήδειας σκιάζει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας

Ως το πλέον ευάλωτο στην ΕΕ χαρακτηρίζει το ελληνικό δίκτυο διανομής το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας. Οι διαχρονικές ευθύνες και ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο φόβος μιας... θερινής Μήδειας σκιάζει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας

Στο προσκήνιο επανέρχεται με δραματικό τρόπο για άλλη μία φορά η κατάσταση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο παρατεταμένος καύσωνας από τη μία πλευρά και οι φονικές πυρκαγιές από την άλλη έχουν σαν συνέπεια την καταπόνηση του παμπάλαιου εξοπλισμού λόγω υψηλών θερμοκρασιών και την καταστροφή του από τις φωτιές.

Το αποτέλεσμα είναι να στερούνται την ηλεκτροδότηση καταναλωτές, ανάμεσα τους και ευάλωτοι, τη στιγμή μάλιστα που τη χρειάζονται στο έπακρο. Δεν θα ήταν υπερβολικό να μιλήσουμε για «θερινή Μήδεια» και μάλιστα σε εκτεταμένη κλίμακα αυτή τη φορά, αφού οι πυρκαγιές έχουν απλωθεί, εκτός από την Αττική, στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Βόρεια Ελλάδα και νησιά.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να είναι μια μέρα δύσκολη. Έρχονται τα μελτέμια, που μπορεί να ανακουφίσουν το Σύστημα ηλεκτροδότησης, με τη συμβολή και των αιολικών, αλλά τυχόν νέες φωτιές θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα επίγεια δίκτυα διανομής, άρα και νέες διακοπές ηλεκτροδότησης στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Ο μόνιμος «πονοκέφαλος» των δύο Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ με το που ξεκίνησε ο καύσωνας δεν ήταν αν θα αντέξει το Σύστημα. Αυτό το διαχειρίζονταν. Αλλά αν θα καταπονηθεί ο εξοπλισμός του. Αυτό θεωρούσαν εξαρχής αστάθμητο παράγοντα που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκτροχιάσει την ομαλή τροφοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ηλεκτρικό ρεύμα. Κι αυτό συμβαίνει από τη Δευτέρα με το δίκτυο διανομής. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να αποκαθιστούν βλάβες που «σκάνε» από παντού.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Ακραία καιρικά φαινόμενα και έκτακτα γεγονότα δοκιμάζουν τις αντοχές και την ασφάλεια του παμπάλαιου δικτύου, με πιο πρόσφατο τη «Μήδεια» του περασμένου Φεβρουαρίου. Αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά τις διαχρονικές ευθύνες για την απουσία επενδύσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου διανομής. Που υπήρξαν, επιπλέον, «θύμα» και της οικονομικής κρίσης της τελευταίας 10ετίας, με τις επενδύσεις να έχουν συρρικνωθεί κατά 75% το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) χαρακτηρίζει το ελληνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ως το πλέον ευάλωτο στην Ε.Ε. υποδεικνύοντας την ανάγκη να γίνουν εκτεταμένες επενδύσεις για τη θωράκιση του έναντι των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.

Το ελληνικό δίκτυο διανομής μέσης και χαμηλής τάσης, με μήκος πάνω από 240.000 χλμ και 163.431 Υποσταθμούς, που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, εξυπηρετεί την ηλεκτροδότηση περί των 7,5 εκατ. ρολογιών.

Εξαιτίας της κατάστασης του επηρεάζεται άμεσα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, παρουσιάζοντας αρνητικές επιδόσεις στη συχνότητα εμφάνισης μη προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. Στην Ελλάδα ο μέσος ετήσιος χρόνος διακοπής υπολογίζεται στις δύο ώρες, όταν ο αντίστοιχος στην Ε.Ε. είναι κάτω από 20 λεπτά.

Η προοπτική της υπογειοποίησης του δικτύου διανομής, μια αυτονόητη πραγματικότητα στην Ευρώπη, τέθηκε επιτακτικά μετά τη «Μήδεια» και ξεκίνησε σταδιακά από την περιοχή του Τατοίου, στις αρχές του καλοκαιριού. Η σημερινή διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει καταρτίσει επενδυτικό πρόγραμμα πάνω από 2 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, που περιλαμβάνει φιλόδοξες παρεμβάσεις, από την ψηφιοποίηση του δικτύου μέχρι τον εκσυγχρονισμό του. Οι οποίες παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο όχι μόνον για να γίνουν, αλλά και για να αποδώσουν για τους χρήστες.

Κρίσιμη παράμετρος: Ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, το 49% των μετοχών του θα περάσει σε ιδιώτες επενδυτές. Συνεπώς, για την πορεία και την εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος του θα έχουν λόγο και ρόλο σε λίγους μήνες και οι νέοι μέτοχοι του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v