Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο ακόμη κρίσιμα κυκλώματα μεταφοράς ρεύματος

Συναγερμός για κομβικούς διαύλους στην υπερυψηλή τάση. Γιατί θεωρείται κρίσιμη υποδομή για την ηλεκτροδότηση όχι μόνον της Αττικής, αλλά συνολικά της χώρας. Διακοπές και ζημιές στα καμένα. Ολος ο κατάλογος των περιοχών σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε κίνδυνο ακόμη κρίσιμα κυκλώματα μεταφοράς ρεύματος

Τρεις κρίσιμες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «μάτι» της φωτιάς, που εξαπλώνεται, όπως φαίνεται, ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για τις γραμμές της Λάρυμνας και των Αχαρνών, 400 KV και το κύκλωμα 150 KV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Η Λάρυμνα, υπενθυμίζεται, τροφοδοτεί τον Άγιο Στέφανο και από κοινού ρυθμίζουν την ισορροπία του Συστήματος Βορρά-Νότου της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η φωτιά περνάει συνεχώς κάτω από τα συγκεκριμένα τρία κυκλώματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαταραχές τάσεων και να διαγράφεται ο κίνδυνος να βγουν εκτός λειτουργίας.

Ήδη, έχει ενεργοποιηθεί σχέδιο άμυνας για το Σύστημα Ηλεκτροδότησης και σε μια πρώτη προσπάθεια να «ανακουφιστεί» και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος γενικού blackout, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε πριν από λίγο πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπής ηλεκτροδότησης σε όλη την Αττική. Οι περικοπές, όπως έγινε γνωστό, αντιστοιχούν στο 1/6 του φορτίου της Αττικής.

Η πυρκαγιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση λόγω των ανέμων που πνέουν και εφόσον απομακρυνθεί από τα κρίσιμα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης, χωρίς να τα βλάψει, το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας θα τα επαναφέρει σε λειτουργία και θα γίνει αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, έγινε γνωστό πριν από λίγο από τον ΑΔΜΗΕ.

Περιφρούρηση

Στην περιφρούρηση και προστασία των κρίσιμων κυκλωμάτων υπερυψηλής τάσης που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, στο Κρυονέρι, έχει εστιαστεί όλη η προσοχή των στελεχών του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Θεωρείται πολύ κρίσιμη υποδομή για την ηλεκτροδότηση όχι μόνον της Αττικής, αλλά συνολικά της χώρας.

«Το Κρυονέρι είναι κομβικό σημείο κι αν συμβεί οτιδήποτε τότε θα έχουμε σοβαρή διαταραχή», είπε πριν από λίγο στο Euro2day.gr αρμόδια πηγή.

Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής, ώστε με στοχευμένες ενέργειες να κρατηθεί το σημείο αυτό ανέπαφο από τη φωτιά στο βόρειο σύνορο του Κρυονερίου που συνεχίζει και μαίνεται.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λειτουργούν όλες οι γραμμές μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο, οι εναέριες ρίψεις και οι κατασβέσεις  δοκιμάζουν τις γραμμές μεταφοράς, με συνέπεια να σημειώνονται συνεχώς διαταραχές τάσεων, αισθητές ήδη από χθες το βράδυ ως και σήμερα. «Αυτός είναι ο πονοκέφαλος μας», τονίστηκε αρμοδίως.

Επάρκεια του συστήματος δεν τίθεται, όπως έγινε γνωστό. Από χθες, άλλωστε, σταδιακά, μπαίνουν και τα αιολικά στο σύστημα, καθώς άρχισαν να «φορτώνουν» τα μελτέμια του Αυγούστου.

Επιπλέον, η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των πυρκαγιών, έχει συμβάλει στην περικοπή φορτίων από το σύστημα. «Επάρκεια ενέργειας έχουμε, το να μπορεί να πηγαίνει σε όλους τους χρήστες είναι το ζήτημα μας», τόνισε πηγή με συνολική εικόνα της κατάστασης.

Λόγω των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, όχι μόνον στην Αττική, αλλά και στην Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και νησιά, έχει υποστεί ζημιά μέρος του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ στα συγκεκριμένα μέτωπα της φωτιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση:

  • Στην Αττική, Ιπποκράτειος Πολιτεία, τμήμα των Αφιδνών, της Μαλακάσας, του Πολυδενδρίου, στο αντλιοστάσιο του Κρυονερίου και στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοϊου. Επίσης, δεν ηλεκτροδοτείται ένα μικρό μέρος του Αγίου Στεφάνου. Πάντως, έγινε κατορθωτό να ηλεκτροδοτηθούν οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή.
  • Στην Εύβοια χωρίς ηλεκτρικό έχουν μείνει οι Κεχριές, η Λίμνη, η Δάφνη, η Μουρτιά, η Σηπιάδα, τα Χρόνια, η Αγία Άννα και το Μαντούδι. Στην περιοχή της Αγίας Άννας και του Μαντουδίου πνέει δυνατός άνεμος που δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση.
  • Στην Πελοπόννησο: στο νομό Ηλείας, τα χωριά Χελιδόνι, Κρυονέρι, Νεράϊδα, Πουρνάρι, Καυκανιά, Λάσδικα, Πεύκες και Λάλα. Στο νομό Μεσσηνίας, τα χωριά Δασοχώρι, Αγία Θεοδώρα, Βράχος, Άνω Μέλπεια, Άγιος Αθανάσιος, Μοναστηράκι, Άγιοι Θεόδωροι, Καρνάσι. Στην περιφέρεια της Σπάρτης, τα χωριά, Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος.
  • Στο νομό Φωκίδας (περιφέρεια Αγρινίου) τα χωριά Ελαία, Καλλιθέα, Δαφνοχώρι.

Επίσης, δεν ηλεκτροδοτείται η Λέρος και στην Κω σημειώνονται εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v