Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προθεσμία έως 27/8 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με κουρεμένα ενοίκια

Καλούνται να υποβάλουν αρχικές ή τροποιητικές δηλώσεις Covid και να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις, προκειμένου να λάβουν τις κρατικές αποζημιώσεις. Το αίτημα ΠΟΜΙΔΑ για παράταση και τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα.

Προθεσμία έως 27/8 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με κουρεμένα ενοίκια

Προθεσμία έως τη Παρασκευή 27 Αυγούστου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κουρεμένα ενοίκια, για να υποβάλουν αρχικές ή τροποιητικές δηλώσεις Covid και να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις προκειμένου να λάβουν τις κρατικές αποζημιώσεις, με την ΠΟΜΙΔΑ να ζητά ολιγοήμερη παράταση και επίλυση βασικών εκκρεμοτήτων.

Οι φορολογούμενοι που πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις έχουν ήδη ενημερωθεί με μήνυμα από την ΑΑΔΕ για τα λάθη και τις παραλείψεις, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της επεξεργασίας και οι αποζημιώσεις να πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, σε τρεις ημέρες λήγει η προθεσμία για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων προκειμένου να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» ή/και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.
  • Εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεις Covid ή και δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021.
  • Εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων για δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

Σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, οι υπεκμισθωτές πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια θα πρέπει να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet και να υποβάλουν δηλώσεις Covid για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί διαφορετικά χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και γι’ αυτούς θα κινηθεί η διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Την ίδια ώρα, θέμα ημερών είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουλίου. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή του μισθώματος επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή καθώς και τα γυμναστήρια. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% εφαρμόστηκε για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας και μόνο για την κύρια κατοικία τους ή για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών.

Σε επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για σοβαρές εκκρεμότητες και προβλήματα που έχουν προκύψει από τη μείωση ενοικίων καθώς, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ενημέρωση των φορολογουμένων σχετικά με τον συμψηφισμό των περυσινών υπολοίπων αποζημιώσεων, από τις εφετινές φορολογικές υποχρεώσεις (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ).
  • Δεν έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για υποβολή δηλώσεων Covid της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020,
  • Δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για τους ΚΑΔ του μηνός Αυγούστου 2021, πράγμα που δημιουργεί συναλλακτική αβεβαιότητα αλλά και προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών που αρνούνται προκαταβολικά να καταβάλουν τα μισθώματα, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν και για αυτούς ισχύει μείωση του ενοικίου του Αυγούστου.
  • Δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών μηνός Ιουλίου 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v