Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Οι βασικοί στόχοι του νέου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Γιατί υπάρχει η ανάγκη αλλαγής του Οργανισμού, εξήγησε ο υπ. Οικονομικών στη βουλή. Ενα μεγάλο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών αφορά στον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων με διαδίκους δημόσια νομικά πρόσωπα, Ανεξάρτητες Αρχές ή άλλους δημόσιους φορείς.

Σταϊκούρας: Οι βασικοί στόχοι του νέου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

«Με την πάροδο περίπου 20 ετών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προέκυψε η ανάγκη για την αναμόρφωση των οργανικών διατάξεων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της δομής και της λειτουργίας του, καθώς και της υπηρεσιακής κατάστασης και πειθαρχικής ευθύνης των λειτουργών και του διοικητικού προσωπικού του. Η περίπου εικοσαετής λειτουργία κατέδειξε την ανάγκη επίτευξης ευελιξίας και απλούστευσης των διαδικασιών στον τρόπο λειτουργίας του, επιτάχυνσης των ρυθμών δράσης του, ποιοτικής αναβάθμισης του έργου του, αλλά και συμβολής του στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπ. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ακολουθούν σημεία τοποθέτησης του:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τον νέο Οργανισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έρχεται να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο, που θεσπίστηκε με τον ν. 3086/2002, καθώς και το εκτελεστικό του εν λόγω νόμου π.δ. 238/2003.

Γιατί υπάρχει η ανάγκη αλλαγής του Οργανισμού;

Με την πάροδο περίπου 20 ετών από την ισχύ και εφαρμογή του υφιστάμενου Οργανισμού, προέκυψε η ανάγκη για την αναμόρφωση των οργανικών διατάξεων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της δομής και της λειτουργίας του, καθώς και της υπηρεσιακής κατάστασης και πειθαρχικής ευθύνης των λειτουργών και του διοικητικού προσωπικού του.

Ειδικότερα, η περίπου εικοσαετής λειτουργία του ΝΣΚ με τον ισχύοντα Οργανισμό, κατέδειξε την ανάγκη επίτευξης ευελιξίας και απλούστευσης των διαδικασιών στον τρόπο λειτουργίας του, επιτάχυνσης των ρυθμών δράσης του, ποιοτικής αναβάθμισης του έργου του, αλλά και συμβολής του στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, στον βαθμό που ένα μεγάλο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών του ΝΣΚ αφορά στον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων με διαδίκους δημόσια νομικά πρόσωπα, Ανεξάρτητες Αρχές ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, των οποίων έχει την αρμοδιότητα δικαστικής υποστήριξης.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του νέου Οργανισμού;

  1. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΝΣΚ και η ηλεκτρονική λειτουργία εντός και εκτός αυτού.
  2. Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και λειτουργίας του ΝΣΚ, με έμφαση στην εξειδίκευση και στην οικονομία προσωπικού και μέσων.
  3. Η απλοποίηση των διαδικασιών του ΝΣΚ, η εξάλειψη γραφειοκρατικών πρακτικών και η συμβολή του στη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και στην εκτέλεση των αποφάσεων των Δικαστηρίων.
  4. Η ενίσχυση της συνταγματικά προβλεπόμενης αρμοδιότητας του ΝΣΚ για εξωδικαστική ή συμβιβαστική επίλυση των διαφορών του Δημοσίου και των λοιπών φορέων με τους ιδιώτες.
  5. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των λειτουργών του ΝΣΚ, καθώς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισόδου σε αυτό νέων λειτουργών, ώστε να είναι σε θέση, ως ο κατά το Σύνταγμα κύριος φορέας παροχής νομικών υπηρεσιών στο Δημόσιο και σε φορείς του δημόσιου τομέα, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v