Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για αναδρομικά συνταξιούχων

Διεκδικήσεις έως και 2 δισ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στα αναδρομικά που ήδη διεκδικούν οι συνταξιούχοι, για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. Σήμερα ξεκινά η δίκη για τους πρώην εργαζόμενους του Δημοσίου.

Νέα κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για αναδρομικά συνταξιούχων

Μια νέα, κρίσιμη δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για το μέλλον αναδρομικών διεκδικήσεων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται, ακόμη και έως το τέλος της εβδομάδας, να δημοσιοποιηθεί και η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικά, στην κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τίθενται σήμερα μια σειρά ζητημάτων «με σημαντικές αποζημιωτικές αξιώσεις» συνταξιούχων του Δημοσίου, που αφορούν περικοπές συντάξεων από το 2012 και μετά.

Οι διεκδικήσεις αφορούν περίπου 300.000 συνταξιούχους και κοστολογούνται περίπου στα 2 δισ. ευρώ καθώς αφορούν:

  1. Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων και των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
  2. Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016. Δηλαδή κατά πόσο πρέπει να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) ή μόνο για τους έντεκα μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.
  3. Το εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα παραπάνω ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
  4. Το κατά πόσο η απόσβεση των αξιώσεων για όσους συνταξιούχους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του Ν. 4734/2020 αντίκειται στο Σύνταγμα. Δηλαδή κατά πόσο οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αρκεστούν σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016) ή θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων.

Η δίκη θα ξεκινήσει σήμερα, με την απόφαση να μην αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ίσως και εντός της εβδομάδας, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων (Χριστουγέννων - Πάσχα). Σωρευτικά, οι διεκδικήσεις εκτιμώνται σε περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του 11μήνου Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το επίμαχο 11μηνο των επιστροφών ξεκινά στις 11 Ιουνίου του 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, και φτάνει μέχρι τις 12 Μαΐου 2016, που ξεκίνησε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2020 επεστράφησαν μετά από απόφαση του ΣτΕ μόνο τα αναδρομικά των μειώσεων που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεις. Στην περίπτωση που δικαιωθεί το σύνολο των συνταξιούχων, εκτιμάται ότι το δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει, για το διάστημα Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, 723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v