Χωρίς εποχικό επίδομα μένουν χιλιάδες καλλιτέχνες

Παρότι ο πολιτισμός ήταν κλειστός λόγω πανδημίας, σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του 2020, οι προϋποθέσεις λήψης του εποχικού επιδόματος δεν άλλαξαν. Χιλιάδες καλλιτέχνες αναμένεται να μείνουν χωρίς τη στήριξη. Τι ζητά η Ομοσπονδία.

Χωρίς εποχικό επίδομα μένουν χιλιάδες καλλιτέχνες

Κίνδυνο να βρεθούν χωρίς εποχικό επίδομα αντιμετωπίζουν χιλιάδες καλλιτέχνες που εδώ και δύο χρόνια ζουν και κυρίως εργάζονται στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η σχετική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ άνοιξε στις 14 Σεπτεμβρίου προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν αιτήσεις για την ένταξή τους στη διαδικασία χορήγησης του εποχικού επιδόματος για το 2021.

Οπως, όμως, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, καθώς το επίδομα εξαρτάται από τα ένσημα του 2020, έτος κατά το οποίο στο μεγαλύτερο διάστημα ο πολιτισμός ήταν υποχρεωτικά κλειστός λόγω πανδημίας, τα μέλη της κινδυνεύουν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος, καθώς είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές όλων των προηγούμενων ετών.

Η Ομοσπονδία απέστειλε μάλιστα επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας, με την οποία επισημαίνει ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2020 είχε θέσει το ζήτημα, καθώς θεωρείται αδύνατο, για πολλούς εργαζόμενους στον πολιτισμό, να συγκεντρώσουν 50 ένσημα, τη στιγμή που βρίσκονταν σε καθεστώς απαγόρευσης εργασίας.

Μία από τις προτεινόμενες λύσεις ήταν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που δίνονται μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών να συνοδεύονται από ένσημα, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να μην είναι σε θέση να λάβουν το εποχικό επίδομα, σε έναν κλάδο που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία ζητεί, έστω και τώρα, τη λήψη μέτρων για τη διόρθωση της αδικίας, ώστε οι προϋποθέσεις να ανταποκρίνονται στον αληθινό χρόνο εργασίας των καλλιτεχνών το 2020, είτε με δραστική μείωση των προαπαιτούμενων ενσήμων, είτε με άμεση καταγραφή στο σύστημα των ενσήμων που αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσω Μητρώου και την ταυτόχρονη προσμέτρησή τους από τους κατά τόπους ΟΑΕΔ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι άμεσες, ώστε τα ένσημα να εμφανιστούν στις ατομικές καρτέλες των εργαζομένων και να μη χαθούν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων.

Τέλος, η Ομοσπονδία επισημαίνει και το πρόβλημα πολλών καλλιτεχνών που ετεροαπασχολούνται, καθώς όπως επισημαίνει, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το εποχικό βοήθημα λόγω διάταξης που αποκλείει όσους έχουν ένσημα από άλλη δραστηριότητα το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Προθεσμίες και προϋποθέσεις

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη λήψη του επιδόματος ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στις 14:00.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet. Δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 508,20 ευρώ έως 1.016,40 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα: οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού-μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, το επάγγελμα του ταξιθέτου θεάτρου-κινηματογράφου, του χορευτή-μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις-μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10η/9/2021, που κατά το 2020 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του βοηθήματος έτους 2021, εφόσον το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από το ποσό των 495,75 ευρώ.

Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από τις 11/9/2021 και μετά, ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξής τους, καθώς και όσοι κατετάγησαν, προκειμένου να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους από τις 11/9/2021 και μετά, εφόσον βεβαίως πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται μέσω του ατομικού λογαριασμού eServices του ΟΑΕΔ.

Ρούλα Σαλούρου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v