Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης φοβάται η κυβέρνηση

Γιατί το υπ. Εργασίας αποφάσισε να δώσει παράταση στην αναγνώριση πλασματικών ετών. Τι ισχύει για θεμελιωμένα ή κατοχυρωμένα δικαιώματα. Για ποιους ισχύουν τα γενικά όρια, 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης ή 67 με 15ετία.

Κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης φοβάται η κυβέρνηση

Παρατείνεται για έναν χρόνο η προθεσμία υποβολής αίτησης αναγνώρισης πλασματικών ετών, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώσουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας που ισχύουν έως το τέλος του χρόνου.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διόγκωση του κύματος συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε χθες, στην δημοσιοποίηση της απόφασής της να δώσει μια χρονική ανάσα σε όσους σπεύδουν μαζικά, τους τελευταίους μήνες του χρόνου να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά και σε παραδείγματα που δείχνουν ότι τα θεμελιωμένα εντός του τρέχοντος έτους δικαιώματα, διατηρούνται ανεξάρτητα από το πότε ο ασφαλισμένος θα βγει τελικά στη σύνταξη.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ήδη τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ αλλά και εξειδικευμένους δικηγόρους να εκτιμούν, ότι θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 20% με 30% σε σχέση με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2020. Αυτό, με τη σειρά του θα επιφέρει σημαντικές πιέσεις στο σύστημα, όχι μόνο όσον αφορά τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, αλλά και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμοτήτων.

Κάποιοι άλλωστε εκφράζουν φόβους ότι έως το τέλος του έτους οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν και τις 200.000.

Συνολικά, στο α' εξάμηνο του έτους κατατέθηκαν 83.905 νέα αιτήματα συνταξιοδότησης, με τις αιτήσεις στο δημόσιο να έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ αναμένεται να αποχωρήσουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Έτσι, με στόχο να περιορίσει το μαζικό κύμα φυγής, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν καταργούνται τα μεταβατικά όρια ηλικίας και όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021, μπορεί να το ασκήσουν οποτεδήποτε χωρίς κανένα περιορισμό. Και παράλληλα, δίνει μια χρονική ανάσα έως το τέλος του 2022, κυρίως σε ασφαλισμένους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, που δεν έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης την περίοδο 2010-2012, να εξαγοράσουν πλασματικά έτη, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, με τα μεταβατικά όρια του 2021.

Να θυμίσουμε ότι, με το νόμο του 2015 που έκλεισε τα περισσότερα παράθυρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, προβλέφθηκαν μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονταν τότε κοντά στην ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας. Το τελευταίο μεταβατικό στάδιο, προκειμένου κάποιος να συνταξιδοτηθεί πριν από τα 67 έτη, ή τα 62 αλλά με 40 έτη ασφάλισης, λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει:

  • Όποιος ασφαλισμένος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021, μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε χωρίς κανένα περιορισμό.
  • Είναι αυθαίρετη και εσφαλμένη η άποψη ότι οι ασφαλισμένοι που θέλουν να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 31/12/2021, καθώς από 1/1/2022 δήθεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Τα όρια ηλικίας δεν αυξάνονται.

Επομένως και με βάση τα παραπάνω τονίζεται πως:

  • Όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 18/08/2015 όταν και ψηφίστηκε ο νόμος με τα μεταβατικά όρια, μπορούν να υποβάλλουν οποτεδήποτε το αίτημα συνταξιοδότησης τους χωρίς κανένα περιορισμό ή αύξηση ορίων συνταξιοδότησης.
  • Όσοι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μεταξύ 19/8/2015 έως 31/12/2021 μπορούν να ασκήσουν και αυτοί οποτεδήποτε το δικαίωμα τους - και μετά την 1/1/2022 - και συγκεκριμένα όταν συμπληρώσουν το νέο μεταβατικό όριο ηλικίας.
  • Όσοι ασφαλισμένοι δεν θεμελίωσαν ή κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν τις 31/12/2021, συνταξιοδοτούνται είτε στο 67ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα) ή στο 62ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα, ή στο 62ο έτος της ηλικίας και τις εκάστοτε ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για μειωμένη σύνταξη, όπου αυτή προβλέπεται.

Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν ειδικότερες προβλέψεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (στρατιωτικοί, βαρέα και ανθυγιεινά κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v