Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Θετικά σινιάλα αλλά με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας

Θετικά τα σήματα από τα ποσοστά ανεργίας τον Ιούλιο, ωστόσο βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στα μέτρα στήριξης, τονίζει η τράπεζα.

Eurobank: Θετικά σινιάλα αλλά με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στην αγορά εργασίας

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 14,2% του εργατικού δυναμικού τον Ιούλιο 2021 (χαμηλό 10,8 ετών) από 15,0% τον Ιούνιο 2021 και 16,8% τον Ιούλιο 2020. Η εν λόγω μείωση αντανακλάται στην ενίσχυση του αριθμού των απασχολούμενων κατά 0,2% MoM / 4,8% YoY και στη συρρίκνωση του αριθμού των ανέργων κατά 5,7% MoM / 14,0 ΥοΥ.

Οπως επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την οικονομία, τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε μείωση του λόγου των μακροχρόνια ανέργων ως προς το σύνολο των ανέργων στο 62,6% το 2ο τρίμηνο 2021 από 71,7% το 1ο τρίμηνο 2020.

Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι η αποχώρηση ενός μέρους των μακροχρόνια ανέργων από το εργατικό δυναμικό λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Τα προηγούμενα έτη, το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα συνδυάστηκε με πολύ υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της οικονομίας. Η δημιουργία κινήτρων για τη συσσώρευση φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό στόχο των ασκούντων την οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια.

Πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση και συγκεκριμένα την περίοδο Ιουλίου 2013 - Δεκεμβρίου 2019, η μέση μηνιαία μεταβολή του ποσοστού ανεργίας ήταν στις -0,2 ποσοστιαίες μονάδες (καθοδική τάση) και της απασχόλησης στο 0,2% (ανοδική τάση). Αν και η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 οδήγησε σε αύξηση της μεταβλητότητας των μεγεθών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, τόσο το ποσοστό ανεργίας όσο και η απασχόληση τον Ιούλιο 2021 έλαβαν τιμές αρκετά κοντά σε αυτές που θα είχαν αν ακολουθούσαν τα προ πανδημίας μονοπάτια τους. Το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες (14,2% vs 13,5%) και ο αριθμός των απασχολουμένων χαμηλότερος μόλις κατά 0,6% (4.011,4 vs 4.033,9 χιλιάδες άτομα) σε σύγκριση με την προ πανδημίας τάση τους.

Το εν λόγω θετικό αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απαραιτήτως ως κάτι μόνιμο, καθότι βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στα μέτρα στήριξης. Όπως και με τις περισσότερες μακροοικονομικές μεταβλητές, οι προβλέψεις εν μέσω πανδημίας αναφορικά με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v