Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκρέκας: Το 2022 διαγωνισμός για μπαταρίες

Έως τα μέσα της χρονιάς θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας. Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης επέτρεψε την εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα.

Σκρέκας: Το 2022 διαγωνισμός για μπαταρίες

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), ύψους 200 εκατ. ευρώ, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης. Έως τα μέσα της χρονιάς εξάλλου θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας παράλληλα με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι επέτρεψε την εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ από το κόστος παραγωγής ενέργειας καθώς, όπως ανέφερε, το κόστος παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη είναι σήμερα 4-5 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά και 3 φορές υψηλότερο από τα αιολικά.

Στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης υπογράμμισε την πρόκληση που αποτελεί η ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα στη μείωση του περιβαλοντικού αποτυπώματος, την ασφάλεια εφοδιασμού και τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας. «Η αύξηση των τιμών που βλέπουμε τώρα δεν θα είναι η τελευταία πρόκληση που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε. Η ταχύτητα παίζει ρόλο, αν είχαμε κάνει βήματα πριν 10 χρόνια, δεν θα είχαμε σήμερα αυτές τις τιμές», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε: «Αναμένουμε υψηλότερες τιμές στα commodities αλλά και ταχύτερη ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. Σε 20-30 χρόνια θα έχουμε πιο καθαρό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και χαμηλότερες τιμές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v