Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέπει μείωση τιμών στην τηλεφωνία ο Κ. Πιερρακάκης

Την πτώση των τιμών στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, με την αποχαλκοποίηση του δικτύου και τη χρήση μικροδορυφόρων, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Βλέπει μείωση τιμών στην τηλεφωνία ο Κ. Πιερρακάκης

Μείωση τιμών σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι σημαντική επίπτωση στις τιμές θα επέλθει από το μέτρο της μείωσης των τελών που θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2022 στους νέους που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε προσεγγίσει το 1 ευρώ ανά GB, όταν το κόστος το 2015 ήταν 8 ευρώ ανά GB είπε ο κ. Πιερρακάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις αυξημένες τιμές των data στη χώρα μας.

«Υποθαλάσσια καλώδια και fiber readiness (εφαρμογή δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια, προκειμένου να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι) θα συμβάλλουν στον ανταγωνισμό και στην πτώση των τιμών. Θα έρθει και το Internet μέσω μικροδοφυφόρων, που θα ανταγωνιστεί τη σταθερή τηλεφωνία», είπε ο κ. Πιερρακάκης. Μάλιστα επεσήμανε πως μια πλήρης διαβούλευση με όλη την αγορά θα είναι πολύ ευεργετική προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα εμφανίζει υψηλές τιμές, ωστόσο το απέδωσε στη λανθασμένη καταγραφή διεθνώς, καθώς οι πάροχοι προχωρούσαν σε στοχευμένες εκπτώσεις, με τα νούμερα αυτά να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις διεθνείς έρευνες.

Παράλληλα υποστήριξε ότι την εικόνα επηρέασε και η απόφαση του κράτους να προσθέσει «ένα βάρος λόγω τέλους και ΦΠΑ, μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί στο πλαίσιο των προηγούμενων δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών. «Αν φύγουν οι φόροι, τότε είμαστε κοντά στον μέσο όρο», είπε με νόημα, ενώ επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ξεκινήσει τη μείωση από τους νέους, χωρίς να αποκλείσει ανάλογες ενέργειες και για το σύνολο των καταναλωτών.

Ανέφερε ότι, σύμφωνα με μελέτες της ookla, η Ελλάδα είναι 25η στην κινητή παγκοσμίως και 100ή στη σταθερή σε επιδόσεις. «Στην κινητή τηλεφωνία, με το 5G έχουμε τρέξει πολύ γρήγορα και είμαστε από τους πρώτους παγκοσμίως που παραχωρήσαμε το φάσμα», υποστήριξε, αλλά παραδέχθηκε ότι στη σταθερή τηλεφωνία υπάρχει πρόβλημα.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο απολιγνιτοποίηση αλλά και αποχαλκοποίηση» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χώρα, με τις επενδύσεις ultra fast broadband και super fast broadband.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχολιάζοντας τη σταθερή τηλεφωνία και ειδικότερα τις οπτικές ίνες, τόνισε επίσης ότι υπάρχει θέμα ζήτησης και για τον λόγο αυτό αναμένονται νέες δράσεις επιδότησης.

Δορυφορική κάλυψη ευρυζωνικότητας σε περιοχές που έχουν πρόβλημα

Στα χέρια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες η εισήγηση της Εθνικής επιτροπής Τηλεπικοινωνιών-Ταχυδρομείων για την αδειοδότηση εταιρειών δορυφόρων όπως η Starlink.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, για να υπάρξει μία γενική αδειοδότηση για τις άδειες πρότυπων κεραιών για τις δορυφορικές συνδέσεις στα σπίτια. Μέσα Οκτωβρίου θα υπάρξει η πρώτη υπουργική απόφαση για άδεια πρότυπων κεραιών που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος.

Ταμείο Ανάκαμψης

«Θα δείτε στο επόμενο διάστημα πολλά μεγάλα έργα να δημοπρατούνται. Μεγάλα έργα για Κτηματολόγιο, Δικαιοσύνη (Ποινικό Μητρώο). Πρόκειται για τα πρώτα ενδεικτικά έργα», είπε ο κ. Πειρρακάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να εντάξει έργα όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιθυμητά.

«Φέτος θα κινηθούμε να δημοπρατούμε μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα προχωρήσουμε σε συνεργασίες με διάφορα υπουργεία, όπως το Υγείας, όπου υπάρχει μεγάλο πεδίο για δράσεις», είπε και αναφέρθηκε στην Τηλεσυμβουλευτική που θα ανακοινωθεί σύντομα και την προληπτική ιατρική, η οποία θα αξιοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που έχει τεράστιο πλούτο δεδομένων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι λόγω των έργων υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην αγορά. «Υπάρχει συζήτηση για το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα της καινοτομίας και των startups. Στόχος μας είναι αυτοί οι δύο κόσμοι να έρθουν κοντά. Δηλαδή startups να συμμετέχουν στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης», διευκρίνισε.

Μάλιστα υποστήριξε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αυξήσει τη συνδρομή του κλάδου της Πληροφορικής στο ΑΕΠ. Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, οι συμφωνίες-πλαίσιο θα παίξουν μεγάλο ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι στόχος δεν είναι μόνο η ταχύτητα, αλλά πρέπει να αλλάξει και η φύση των συμβάσεων.

Τα Data center

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα των data center», είπε ο κ. Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την επένδυση της Microsoft. «Βλέπουμε κινητικότητα προς αυτό τον χώρο και με τη νομοθεσία cloud first policy, σε σχέση με άλλα ζητήματα, που ρυθμίζεται με τον 4727/20, βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες σε όλους τους χώρους για τα data center», επεσήμανε.

Το Freedom Pass

Την ιδιαίτερα θετική επίδραση που είχε το Freedom Pass στον εμβολιασμό των νέων εξήρε ο κ. Πιερρακάκης. Μάλιστα υποστήριξε ότι τα δύο μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου σε κάθε νέα ή νέο ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου και την κατάργηση των τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και μείωση και σταθεροποίησή τους στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών αποτελούν επέκταση της φιλοσοφίας που ξεκίνησε ευρύτερα με το freedom pass, το οποίο, σύμφωνα με τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα, οδήγησε πολλούς νέους να εμβολιαστούν.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, το σύνολο των νέων στη χώρα μας από 18-25 ανέρχεται σε 973.575, από τους οποίους σήμερα έχουν εμβολιαστεί 506.968 με τουλάχιστον μία δόση (52% επί συνόλου). Από αυτούς, 370.146 νέοι και νέες έχουν εκδώσει Freedom Pass από τις 28 Ιουνίου, οπότε και ξεκίνησε το μέτρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 27/6 οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (ποσοστό μόλις 13.35%).

Η μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζεται τον Ιούλιο, με 207.913 Freedom Pass, ακολουθεί ο Αύγουστος με 106.122 και ο Σεπτέμβριος με 56.111.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v