Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη: Σε τροχιά υλοποίησης το Thess INTEC

Εντός του 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες και να έχει προχωρήσει η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής για την Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη: Σε τροχιά υλοποίησης το Thess INTEC

Ένα από τα πιο σύγχρονα και πρωτότυπα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με  εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, θεματικό πάρκο – ενυδρείο, ακόμα και ξενοδοχείο, προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC.

Το έργο θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε ήδη σε δημόσια διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για 30 ημέρες. 

Η περιοχή επέμβασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου περιλαμβάνει έκταση 757 στρ., η οποία βρίσκεται στην παράκτια ζώνη ανατολικά του οικισμού Περαίας (Δήμος Θερμαϊκού), νοτιοδυτικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου, πλησίον των διοικητικών ορίων με τον όμορο Δήμο Θέρμης. Ειδικότερα, η έκταση προς δυτικά βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον οικιστικό ιστό της Περαίας, αποτελώντας μέρος της προβλεπόμενης περιοχής επέκτασης σχεδίου πόλης, ενώ προς ΒΑ βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ΝΔ όριο του αεροδρομίου «Μακεδονία». 

Η έκταση έχει ήδη μεταβιβασθεί κατά κυριότητα από το ΤΑΙΠΕΔ στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας», με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς. 

Το Thess Intech θα ολοκληρωθεί σε φάσεις με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να αναμένεται την άνοιξη του 2024 με την εγκατάσταση των πρώτων startup και των ερευνητικών κέντρων στο Τεχνολογικό Πάρκο.

Η α' φάση του έργου αφορά στην υλοποίηση των βασικών υποδομών για το σύνολο της έκτασης και το 10% των κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει το Master Plan, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Η περιοχή επέμβασης καταλαμβάνει το κεντρικό και μεγαλύτερο τμήμα της θεσμοθετημένης Ζώνης Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΖΑΔ-1 (ΓΠΣ Δήμου Θερμαϊού) όπου επιτρέπονται οι εξής χρήσεις:

  • Τουρισμού – Αναψυχής, εξαιρουμένων των ακόλουθων: Εμπορικά καταστήματα, Κέντρα διασκέδασης  αναψυχής, Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, Θρησκευτικοί χώροι, Πρατήρια βενζίνης, Εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, Ελικοδρόμια, Καζίνα, Γήπεδα Γκόλφ, Εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων – εκθεσιακά κέντρα. Η κατοικία στη ζώνη αυτή επιτρέπεται σε ποσοστό έως 20%, οι δε αθλητικές εγκαταστάσεις μόνον ως παράρτημα τουριστικών μονάδων.
  • Υπερτοπικού πόλου Κεντρικών Λειτουργιών,  εξαιρουμένων των ακόλουθων: Κατοικία, Ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής, Πρατήρια βενζίνης, Αθλητικές εγκαταστάσεις, Εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Υπερτοπικό θεματικό Πάρκο Πρασίνου – Πολιτισμού – Αναψυχής με επιτρεπόμενες χρήσεις του άρθρου 9 του ως άνω π.δ/τος. Επιπλέον επιτρέπονται τουριστικοί λιμένες και εστιατόρια.
  • Εγκαταστάσεις Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”. Επιτρέπονται εγκαταστάσεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα καθώς και φοιτητικές εστίες.
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις (αθλητικό πυρήνα τύπου Β).

Οι χρήσεις γης που προτείνονται για την έκταση του ακινήτου είναι:

  • Τεχνόπολη-Τεχνολογικό Πάρκο (άρθρο 10 του Π.Δ. 59/2018) στο μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου στο οποίο περιλαμβάνονται οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης, καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής
  • Τουρισμός - Αναψυχής (άρθρο 5 του Π.Δ. 59/2018) στο ΒΑ τμήμα του ακινήτου.
  • Ελεύθερος Χώρος – Αστικό Πράσινο (άρθρο 7 του Π.Δ. 59/2018) κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου, σε απόσταση 30 μ. από την γραμμή αιγιαλού.

Εντός της Πολεοδομικής Ενότητας που θα δημιουργηθεί το Τεχνολογικό  Πάρκο ορίζονται τρεις ζώνες και συγκεκριμένα:

Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).

Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v