Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού εδρεύουν και πού ειδικεύονται οι ελληνικές startups

Συνολικά 490 επιχειρήσεις έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, απασχολώντας  πάνω από 4.550 εργαζόμενους. Ο κύκλος εργασιών για το 2020 ανήλθε σε 41.9 εκατ. ευρώ.

Πού εδρεύουν και πού ειδικεύονται οι ελληνικές startups

Με την Αττική να παραμένει το κέντρο προσέλκυσης της  πλειοψηφίας των startups εταιρειών, ήδη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων έχουν καταγραφεί 490 Επιχειρήσεις.  Οι Βιοεπιστήμες κατά κύριο λόγο είναι ο τομέας που έλκει τις startups στην Ελλάδα ενώ παράλληλα απασχολούν και  τους περισσότερους εργαζομένους.

Αυτό ανέφερε ο Δρ. Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αρμόδιος για Έρευνα & Καινοτομία μιλώντας στο StartupNow Forum με τίτλο Elevate Greece: Παρόν & Μέλλον.

«Η Πολιτεία διαθέτει μέσω της πλατφόρμας μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων»  σημείωσε ο υφυπουργός .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

  • Από τις 490 ελληνικές startups, που είναι εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο Elevate Greece, το 67% κατοικοεδρεύει στην περιοχή της Αττικής.
  • Στη δεύτερη θέση είναι η Κεντρική Μακεδονία, με ποσοστό 14,5% των νεοσύστατων εταιρειών να έχει έδρα τη συγκεκριμένη περιφέρεια.
  • Ακολουθεί η περιφέρεια της Κρήτης, η οποία φιλοξενεί το 6,4% των startups της χώρας, που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece.
  • Ακολουθεί η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, που φιλοξενεί το 3,8% των ελληνικών νεοσύστατων εταιρειών της χώρας κι ακολουθούν οι υπόλοιπες περιφέρειες με πολύ χαμηλά ποσοστά.

Οι Βιοεπιστήμες με ποσοστό 14,9% βρίσκονται στην πρώτη θέση των δραστηριοτήτων των ελληνικών startups, και ακολουθούν  ο τουρισμός με 9,81%, το περιβάλλον και η ενέργεια με 8,32%, η αγροδιατροφή  με 7,89%, η ανάλυση δεδομένων με 6,18%, η διαφήμιση και το μάρκετινγκ  με επίσης με 6,18%, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με 4,69%, η λιανική πώληση με 4,05%, οι κατασκευές και οι μεταφορές με 3,84% και 2,99% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο απασχόλησης οι Βιοεπιστήμες αποτελούν τον βασικό τροφοδότη της αγοράς των startups, εισφέροντας το 12,8% των εργαζομένων, η ανάλυση δεδομένων (8,31%), η λιανική πώληση (7,28%), ο τουρισμός (6,73%), ενώ ακολουθούν διαφήμιση και μάρκετινγκ, αγροδιατροφή, ναυτιλιακά, περιβάλλον και ενέργεια, εκπαίδευση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

 Το τομέας των βιοεπιστημών είναι και στην πρώτη θέση με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Ακολουθούν η ανάλυση δεδομένων, η αγροδιατροφή, η εκπαίδευση, η διαφήμιση και το μάρκετινγκ, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό.

Στον τομέα των βιοεπιστημών, οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης είναι το λογισμικό με 13%, η τεχνητή νοημοσύνη επίσης με 13%, ενώ ακολουθούν οι εφαρμογές με 11%, η ανάλυση δεδομένων με 10%, η κατηγορικές «άλλο» απεικονιστική και αναλογικό νέφος κατέχουν η κάθε μία 9%, οι αισθητήρες με 8%, η κατηγορία IoT με 7%, η κατηγορία υλικό/εξαρτήματα με 6%, με 2% τα δίκτυα και οι 3D εκτυπώσεις και με 1% η νανοτεχνολογία.

Κίνητρα

Προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του κλάδου το Elevate Greece, όπως είπε ο κ. Δήμας, παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων:

  • Επενδυτικοί Άγγελοι (Angel Investors): Παρέχεται 50% έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε Νεοφυείς Επιχειρήσεις
  • Προαίρεση Μετοχών (Stock Options): Παροχή κινήτρων σε εργαζομένους να αγοράσουν μετοχές των Startup
  • Δράση ΕΣΠΑ: Ενίσχυση ρευστότητας των Νεοφυών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v