Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Καραβίας: Γιατί έρχεται ισχυρή και μακρά ανάπτυξη

Έτοιμη η Eurobank να χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και να στηρίξει εξαγορές/συγχωνεύσεις και δράσεις πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Φ. Καραβίας: Γιατί έρχεται ισχυρή και μακρά ανάπτυξη

Την εκτίμηση ότι η χώρα έχει μπροστά της τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1960 και μάλιστα σε σταθερή και διατηρήσιμη για πολλά, συνεχή έτη, βάση εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας στην πέμπτη απονομή των Growth Awards.

Οπως είπε, η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση δεν αποτελεί απλώς έκφραση των επιθυμιών μας. Στηρίζεται σε αριθμητικά δεδομένα και στέρεη ανάλυσή τους. Υπάρχει μια σειρά από λόγους που δικαιολογούν την προσδοκία μιας ισχυρής και μακράς αναπτυξιακής πορείας:

Πρώτον, όλοι οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες υπογραμμίζουν το κλίμα καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Κάτι που είναι εμφανές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Κάτι που υποστηρίζεται από τις άμεσες ξένες επενδύσεις που γίνονται σε αποτιμήσεις που μας εκπλήσσουν θετικά.

Δεύτερον, από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την εντυπωσιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην Eurobank, είμαστε ευτυχείς που πρώτοι εμείς ανοίξαμε το δρόμο και όλοι ακολούθησαν. Και πρώτοι εμείς έχουμε ήδη φτάσει στο 3ο τρίμηνο του 2021 σε μονοψήφιο δείκτη NPLs, στο 7.5%. Το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα έχει μονοψήφιο δείκτη εντός του 2022, γεγονός που θα οδηγήσει, μαζί με άλλους παράγοντες, στην πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 18 μήνες.

Τρίτον, υπάρχει αφθονία διαθέσιμων κεφαλαίων και χρηματοδότησης που αναζητούν βιώσιμα επενδυτικά έργα. Δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάπτυξης – μια σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία για την Ελλάδα, που με το ύψος των κεφαλαίων του και την επιλογή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίησή τους, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά και σε στοχευμένες δομικές αλλαγές, όπως η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Είναι επίσης το ΕΣΠΑ, είναι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, είναι οι τραπεζικές καταθέσεις που αυξάνονται κάθε μήνα, είναι τα προγράμματα των ευρωπαϊκών οργανισμών και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που στηρίζουν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και υπάρχει ένας ακόμη λόγος, που πιστεύω ότι δεν έχει εκτιμηθεί αρκετά και ο καθοριστικός ρόλος του θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο επικεφαλής της Eurobank: Ο λόγος αυτός είστε εσείς. Οι δυναμικές, καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Και για τις οικονομικές κρίσεις, παρά τις βαριές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ισχύει το ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μέσα από τη μεγάλη, δεκαετή δοκιμασία, οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν, προσαρμόστηκαν και αρκετές (αυτό συχνά παραβλέπεται) επεκτάθηκαν και αναπτύχθηκαν, έχουν διαμορφώσει χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν σήμερα, στην αναπτυξιακή φάση, να κοιτάξουν πολύ ψηλά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v