Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2022 η ενεργειακή κρίση

Παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις το πρόβλημα σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή». Στο 7,4% φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Σταϊκούρας: Μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2022 η ενεργειακή κρίση

«Ισχύουν όλες οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ για το 2022, αλλά για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναληφθούν», είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και εξήγησε πως «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ -που ανακοινώθηκαν χτες ότι θα δοθούν- τα στερούμαστε από κάτι άλλο».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά δημοσιονομικό, καθώς υπάρχει το πρωτογενές έλλειμμα και το χρέος και πρέπει η χώρα να ισορροπεί. «Δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας. Το έλλειμμα φέτος είναι 7,4%», διευκρίνισε, ενώ ανέφερε πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στο συρτάρι 40 δισ. ευρώ.

«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v