Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφάλαια του ΕΛΑΠΕ οδεύουν στην επιδότηση ρεύματος

Εξοικονόμηση πόρων ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο. Στο επίκεντρο και ο λογαριασμός μέσω του οποίου αμείβονται οι ΑΠΕ.

Κεφάλαια του ΕΛΑΠΕ οδεύουν στην επιδότηση ρεύματος

Περισσότερα έσοδα από τις δημοπρασίες αέριων ρύπων σχεδιάζεται να κατευθυνθούν για τις αυξημένες επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίστοιχα, θα περικοπεί το ποσοστό των εσόδων που προορίζονταν για τον ΕΛΑΠΕ, τον λογαριασμό μέσω του οποίου αμείβονται οι ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται στη μείωση από 60% στο 50% του ποσοστού από τις δημοπρασίες για τον ΕΛΑΠΕ, ώστε να εξοικονομηθούν και άλλοι πόροι για τη διπλάσια επιδότηση προς τα νοικοκυριά, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι η κατανομή τουλάχιστον του 60% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων προς τον ΕΛΑΠΕ είχε νομοθετηθεί με τροπολογία του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και το οποίο ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα. Με την ίδια τροπολογία συστάθηκε και ο ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», μέσω του οποίου προβλέπεται η ανακούφιση των καταναλωτών ρεύματος χαμηλής τάσης από τις αυξημένες τιμές ηλεκτρισμού. Με δεδομένο ότι αποφασίστηκε να δοθούν τώρα στο Ταμείο 400 εκατ. ευρώ, αντί των αρχικών 150 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί, προέκυψε η ανακατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων.

Η τροπολογία του ΥΠΕΝ για τη συγκεκριμένη αλλαγή του ποσοστού που θα λαμβάνει ο ΕΛΑΠΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενδέχεται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για την ενεργειακή αποδοτικότητα, που κατατέθηκε από το Υπουργείο προς ψήφιση στη Βουλή. Όμως, η ακριβής κατανομή των ποσοστών των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που κατευθύνονται για διάφορους σκοπούς, όπως και τι μερίδιο από αυτά θα κατευθυνθεί τελικά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί στη συνέχεια.

Επίσης, με υπουργική απόφαση θα εξειδικευθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της επιδότησης, δηλαδή, θα καθοριστούν οι δικαιούχοι καταναλωτές με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος της επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος της κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων και όλα όσα σχετίζονται με την επιδότηση.
Και οι δύο αυτές υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν αφού πρώτα ρυθμιστεί νομοθετικά η νέα κατανομή των εσόδων των πλειστηριασμών ρύπων για τον ΕΛΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v