Ζέρβας: Στα €12 εκατ. το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι δήμαρχοι για στήριξη της κοινωνίας με υστέρηση εσόδων και αύξηση δαπανών

Ζέρβας: Στα €12 εκατ. το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση μέσα στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση αλλά και το σύγχρονο πλαίσιο των διεκδικήσεών της σκιαγράφησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αποτύπωμα που έχει αφήσει η πανδημική κρίση στα οικονομικά των ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι έχουν κληθεί να λύσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση, την οποία συνθέτουν η υστέρηση εσόδων με την παράλληλη αύξηση των δαπανών αλλά και με την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, ειδικά για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το επιπλέον κόστος κατά την τελευταία διετία υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ, με τις έκτακτες επιχορηγήσεις προς τον Δήμο από την κυβέρνηση να ανέρχονται σε περίπου οκτώ εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τη στήριξη της κοινωνίας μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θέτοντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων τις μειώσεις κατά 25% στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα δημοτικά τέλη αλλά και τις απαλλαγές και τις ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες καθώς και το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη στήριξη του επιχειρείν.

Ξεχωριστή αναφορά, εξάλλου, έκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις πρόσθετες πιέσεις που δημιουργεί η άνοδος του ενεργειακού κόστους, ζητώντας από τη μία πλευρά οικονομική ενίσχυση για τις καταναλώσεις ενέργειας προς τους ΟΤΑ και προτείνοντας από την άλλη στρατηγικές με στόχο τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v