Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκανάρει υπαλλήλους για την έκδοση συντάξεων ο ΕΦΚΑ

Ξεκινά ο έλεγχος της αποδοτικότητας των υπαλλήλων σε πραγματικό χρόνο. Το νέο ψηφιακό εργαλείο του ΕΦΚΑ, με το οποίο η διοίκηση θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Πώς θα λειτουργεί.

Σκανάρει υπαλλήλους για την έκδοση συντάξεων ο ΕΦΚΑ

Τον έλεγχο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που μόνο για τις κύριες συντάξεις και χωρίς τις περιπτώσεις των διεθνών παραμένουν σε σημαντικά υψηλό επίπεδο, πέριξ των 130.000, από την υποβολή έως την οριστική απόφαση, επιδιώκει να πάρει ο ΕΦΚΑ, μέσω του νέου ψηφιακού «πύργου ελέγχου» που τοποθέτησε στο «πράσινο κτίριο», που αποτελεί και το στρατηγείο της διοίκησης. Παράλληλα βέβαια, μέσω του ίδιου συστήματος, ξεκινά και ο έλεγχος της αποδοτικότητας των υπαλλήλων που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της έκδοσης των αποφάσεων συνταξιοδότησης, με τις αρμόδιες διευθύνσεις να αποκτούν εικόνα για το πόσες αιτήσεις διεκπεραιώνουν ανά ημέρα, εβδομάδα και μήνα, όλοι οι εισηγητές.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο, ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης της πορείας των αιτήσεων από την υποβολή τους έως και την έκδοση της οριστικής απόφασης, με στοιχεία ανά ημέρα, μήνα και έτος, ανά πρώην φορέα, ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή -ανά υπάλληλο δηλαδή που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της υπόθεσης. 

Ο «πύργος ελέγχου» σχεδιάστηκε από την ομάδα έργου υπό τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη και υλοποιήθηκε από την Price Waterhouse Coopers (PWC) σε συνεργασία με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας.

Το νέο ψηφιακό σύστημα επιτρέπει στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

  • Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων συνολικά και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.)
  • Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.
  • Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα.
  • Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

Παράλληλα, το σύστημα επιτρέπει τη συγκριτική ανάλυση των δεδομένων μέσα από γραφήματα και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία.

Με βάση τα στοιχεία που θα παρέχει το νέο ισχυρό εργαλείο management, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ θα μπορεί να προχωρά, βάσει του σχεδιασμού, σε διορθωτικές κινήσεις, διαγραφές ανενεργών εισηγητών από το Μητρώο και μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες και αυστηρές συστάσεις προς τους διευθυντές των εισηγητών για να ανεβάσουν ταχύτητες το προσεχές διάστημα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, στον ΕΦΚΑ δεν υπήρχε η δυνατότητα  να συγκεντρωθούν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με το πού υπάρχουν καθυστερήσεις, σε ποιες διευθύνσεις απονομών εκδίδονται γρήγορα οι συντάξεις και σε ποιες αργούν. Πλέον, με το νέο αυτό εργαλείο, κάθε διευθυντής θα μπορεί να γνωρίζει σε καθημερινή βάση πόσες συντάξεις εκδίδουν οι εισηγητές του και έτσι δημιουργείται ένα εργαλείο ελέγχου της αποδοτικότητας τόσο των υφισταμένων του όσο και του ίδιου. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο Πύργος Ελέγχου αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για να ασκήσουν και οι ίδιοι οι διευθυντές management στους υφισταμένους τους αναβαθμίζοντας συνολικά τον Οργανισμό και φέρνοντας τον e-ΕΦΚΑ ακόμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ψηφιοποίηση των δομών του.  

Τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ εισηγητών

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, με τον Πύργο Ελέγχου η Διοίκηση μπορεί πλέον να εντοπίζει τους εισηγητές, τις διευθύνσεις απονομών ή ολόκληρες περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις και να προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις. Μπορεί επιπλέον να εντοπίζει τους «πρωταθλητές» στην απονομή συντάξεων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο καλύτερος έλεγχος της απόδοσης των υπαλλήλων αλλά και η πιο δίκαιη κινητροδότηση εκείνων που πετυχαίνουν και με το παραπάνω τους στόχους.

Ένα από τα πρώτα εντυπωσιακά συμπεράσματα που εξήχθησαν την πρώτη ημέρα δοκιμαστικής λειτουργίας του Πύργου Ελέγχου είναι ότι σε ένα σύνολο 600 εισηγητών υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με το πόσες συντάξεις εκδίδει ο καθένας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τον Ιούλιο του 2021, περίπου το 25% από τους συνολικά 600 εισηγητές προχώρησε κατά μέσο όρο σε 45 απονομές συντάξεων, όταν ένα επίσης 25% δεν ξεπέρασε, κατά μέσο όρο, τις δύο απονομές… Υπήρξαν επίσης 150 εισηγητές, με  μέσο όρο οκτώ απονομές συντάξεων τον μήνα, όπως επίσης περίπου άλλοι τόσοι, με  μέσο όρο 19 απονομές συντάξεων τον μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Δουφεξή, οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν πως οι μισοί εισηγητές που εμφανίζονται στο σύστημα είναι πρακτικά ανενεργοί, καθώς εκδίδουν κατά μέσο όρο λιγότερες από 5 συντάξεις τον μήνα, την ίδια ώρα που το 1/4 των υπαλλήλων σηκώνει το περισσότερο βάρος, εκδίδοντας πάνω από το 50% του συνόλου των συντάξεων. Αυτό βέβαια που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο αριθμητική αλλά και ποιοτική, καθώς όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι δεν έχουν την ίδια δυσκολία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v