Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο των θεσμών οι εκκρεμείς συντάξεις που ακόμη... εκκρεμούν!

Φρένο στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις της ελληνικής πλευράς από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Πώς επιταχύνεται η έκδοση για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Ποια στοιχεία «φιλτράρουν» οι δανειστές. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.

Στο στόχαστρο των θεσμών οι εκκρεμείς συντάξεις που ακόμη... εκκρεμούν!

«Τρέχουν» στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ, καθώς ο στόχος της σημαντικής μείωσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 φαντάζει δύσκολος. Οι υπηρεσίες πατούν «γκάζι», ενώ «φρένο» φαίνεται πως βάζουν στις αισιόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2022 τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Αναλυτικά, «γκάζι» προκειμένου να επιτύχει σημαντική αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φαίνεται πως πατάει ο ΕΦΚΑ, βάζοντας αυτή τη φορά στο προσκήνιο τις συντάξεις γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών. Την ίδια ώρα, τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών «φιλτράρουν» τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο οριστικό κείμενο του κοινωνικού προϋπολογισμού για το 2022.

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων έχουν τεθεί οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για αυξημένες δαπάνες συνταξιοδότησης κατά μόλις 314 εκατ. ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις για εκκαθάριση της πλειοψηφίας των εκκρεμοτήτων, καθώς και αυτές για επιπλέον έσοδα της τάξης των +750 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται ότι θα έρθουν λόγω της αύξησης της απασχόλησης.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε στα «κεντρικά» της διοίκησης του ΕΦΚΑ, όπου με τον διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή και τους αρμόδιους διευθυντές και υπαλλήλους εξέτασαν την πορεία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στα πρώην ταμεία ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ, τρία από τα πλέον προβληματικά ταμεία όπου συσσωρεύονταν χιλιάδες αιτήσεις και η εκκαθάριση καθυστερούσε για κάποιες περιπτώσεις ακόμη και από το 2016. Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τον υπουργό ότι υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, όπως παρουσιάστηκαν στον κ. Χατζηδάκη:

  • Στο τ. ΤΣΑΥ, το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκαν πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022, ο μέσος χρόνος έκδοσης να μην ξεπερνά τους 3 μήνες.
  • Στο τ. ΤΑΝ, το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500 ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανά μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. Το ποσοστό των συντάξεων που εκκαθαρίστηκαν για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 90%.
  • Στο τ. ΤΣΜΕΔΕ, το ποσοστό εκκαθάρισης για το διάστημα 2016-2020 ξεπερνά το 80%. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Οι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει στους 6 μήνες στις αρχές του έτους και στους 3 μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Όπως τόνισαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, η πρόοδος στα συγκεκριμένα τ. Ταμεία οφείλεται στην καλύτερη εσωτερική οργάνωση των υπηρεσιών, στη συγκέντρωση των υπαλλήλων τόσο της ασφάλισης όσο και των συντάξεων σε έναν ενιαίο χώρο στο κτήριο της Αχαρνών, στην υιοθέτηση από τους διευθυντές συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανά μήνα, καθώς και στη λειτουργία του «Πράσινου Κτηρίου» στη Λ. Κηφισίας, που αυτοματοποίησε διαδικασίες ειδικά για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης.

Ο κ. Χατζηδάκης, εκφράζοντας συγχαρητήρια στους υπαλλήλους που εργάστηκαν για να μειωθεί το στoκ των εκκρεμοτήτων, τόνισε πως «η μάχη για την οριστική απομείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται… κι αφού τα καταφέρνουμε στα τρία πιο προβληματικά τ. Ταμεία, μπορούμε να τα καταφέρουμε και στον υπόλοιπο ΕΦΚΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v