Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nutri Score: Η εξίσωση της Cola με... ελαιόλαδο και ketchup

Τι φέρνει για τις μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις το νέο σύστημα αξιολόγησης τροφίμων που προωθείται από την Ε.Ε.

Nutri Score: Η εξίσωση της Cola με... ελαιόλαδο και ketchup

Το νέο σύστημα αξιολόγησης τροφίμων που προωθείται από την Ε.Ε., με τον αλγόριθμο που προτείνεται για την αξιολόγηση, θα φέρει μεγάλη σύγχυση στον καταναλωτή, σύμφωνα με επιχειρηματικούς φορείς.

Ένα πρώτο παράδειγμα, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), εξισώνει την Cola με το ελαιόλαδο και την Ketchup! Οι κλάδοι τροφίμων και γλυκισμάτων όπως και παραδοσιακών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα κρίση που μπορεί να θέσει και θέμα βιωσιμότητάς τους, υποστηρίζει.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το σύστημα διατροφικής σήμανσης, που σχεδιάζεται να εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων (Front of Pack). Κατατάσσει τα συσκευασμένα τρόφιμα, με μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (όπου το Α είναι πράσινο και αντιπροσωπεύει την υψηλότερη διατροφική αξία, ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί και υποδεικνύει τη χαμηλότερη διατροφική αξία).

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), θεσμικός εκπρόσωπος των παραγωγικών βιοτεχνικών επιχειρήσεων, ήδη από το Μάιο του 2021 άρχισε να ασχολείται συστηματικά, τόσο με την επιστημονική διερεύνηση του νέου προωθούμενου από την Ε.Ε. «συστήματος Αξιολόγησης Διατροφικής Ποιότητας – Nutri-Score», όσο και με την συγκέντρωση θέσεων και απόψεων των παραγωγικών φορέων των κλάδων που θα είναι άμεσα πληττόμενοι, σε περίπτωση εφαρμογής του, από το ελληνικό κράτος.

Ήδη, παρουσιάστηκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, καθώς και στον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντ. Ζαμπέλα, οι θέσεις των παραγωγικών επιχειρήσεων, σχετικά με την καθιέρωση του νέου συστήματος Nutri-Score, καθώς και τα σημαντικά ζητήματα, με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΑ, με την πιθανή υποχρεωτική εφαρμογή του.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει την εφαρμογή ενοποιημένου συστήματος διατροφικής επισήμανσης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την έκδοση επιστημονικής γνωμοδότησης επί του θέματος, με καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτιο του 2022, με στόχο την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού έως το τέλος του 2022. Σύμφωνα με ελληνικούς φορείς το σύστημα Nutri- score “ενοχοποιεί” συλλήβδην τρόφιμα, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, ή λόγω υψηλής θερμιδικής αξίας, μη λαμβάνοντας υπόψη άλλα κρίσιμα χαρακτηριστικά, όπως την περιεκτικότητα σε χρήσιμα και υγιεινά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κ.λπ), αλλά κυρίως το ποσοστό διαχρονικής συμμετοχής τους σε μια ισορροπημένη δίαιτα.

Οι αποσπασματικές αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί μέχρι σήμερα από φορείς, αφορούν κυρίως στην διεκδίκηση εξαιρέσεων προϊόντων από την εφαρμογή του Nutri-score και όχι στην ουσιαστική κριτική για τις λανθασμένες πληροφορίες διατροφής προς τον καταναλωτή. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, με την αιτιολογία ότι το προτεινόμενο σύστημα υποχρεωτικής εμπρόσθιας επισήμανσης, αδικεί κατάφορα τα προϊόντα Μεσογειακής διατροφής, θέτει σε κίνδυνο τους αγροδιατροφικούς τομείς και τη βιωσιμότητα παραδοσιακών μοντέλων διατροφής, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία.

Ο κύκλος των επαφών και δράσεων, του Β.Ε.Α., περιλάμβανε τηλεδιασκέψεις και συναντήσεις με τους φορείς και κατέληξε στην πρόσφατη (29-9-2021) δημόσια υπογραφή ενός κειμένου κοινών θέσεων, με τον τίτλο «Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης», το οποίο ήδη μέχρι σήμερα, προσυπογράφουν 16 παραγωγικοί Φορείς, μεταξύ των οποίων (ενδεικτικά): Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων, Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, η ΓΣΕΒΕΕ, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.).

Στόχος της δημόσιας υπογραφής του κειμένου της «Πρωτοβουλίας», ήταν και παραμένει, τόσο η υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, όσο και η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών παραγωγικών βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Για το θέμα υποβλήθηκε ερώτηση από την ευρωβουλευτή Μ. Σπυράκη, στην Κομισιόν. Κυρίως όμως, άνοιξε ο δρόμος του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα. Επόμενες άμεσες ενέργειες της «Πρωτοβουλίας» είναι, η αναζήτηση συνεργειών και συντονισμένων παρεμβάσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις, με χώρες της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v