Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκανάρει τις τιμές σταθερής τηλεφωνίας η ΕΕΤΤ

Στην εκπόνηση μελέτης αποτίμησης του επιπέδου τιμών παροχής υπηρεσιών Σταθερής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα προχωρά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT). Στόχος η σύγκριση με τις τιμές στη Γηραιά Ηπειρο.

Σκανάρει τις τιμές σταθερής τηλεφωνίας η ΕΕΤΤ

Τη σύγκριση τιμών της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσε η ΕΕΤΤ στην εταιρεία IDATE DigiWorld, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για το σύνολο της αγοράς πριν προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

Πρόκειται για επέκταση της αρχικής σύμβασης με την IDATE, η οποία κρίθηκε σκόπιμη ώστε η νέα προσέγγιση/μεθοδολογία που έχει προτείνει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της σύγκρισης των τιμών των σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού αυτό θα επιτρέψει:

  1. την αξιολόγηση των επιπέδων των τιμών λιανικής των σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες και
  2. την τεκμηρίωση μιας περισσότερο ρεαλιστικής προσέγγισης αποτίμησης των τιμών λιανικής των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθοδολογίες.

Η εταιρεία έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για:

  • Υφιστάμενες μεθοδολογίες τιμολόγησης όπου έγινε εκτίμηση των διαθέσιμων καλάθων τιμών τηλεπικοινωνιών και των υφιστάμενων μεθοδολογιών από τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ, με σκοπό να εξευρεθούν ταυτόχρονα τα σχετικά και παραπλανητικά στοιχεία αναφορικά με την ελληνική αγορά.
  • Νέα μεθοδολογία λαμβανομένων υπόψη των προσφορών με το πλησιέστερο σημείο τιμολόγησης στα νέα ορισθέντα καλάθια (Χαμηλό /Μεσαίο /Υψηλό), με σκοπό να εκπληρωθεί η ανάγκη που καθορίζεται από το καλάθι.

Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31-10-2021.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος είχε επισημάνει μιλώντας στη Βουλή για τα αυξημένα παράπονα που κατατίθενται στον Συνήγορο του Καταναλωτή ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από τα επίπεδα τιμών σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών. Δεν προσπαθώ να πω ότι είναι καλές οι τιμές», υποστήριξε. Τόνισε, ωστόσο, πως η Ελλάδα το 2019 βρισκόταν «στον μέσο όρο τιμών ή λίγο χαμηλότερα ως προς τις χαμηλότερες ταχύτητες σταθερής σύνδεσης (έως 30 mb/sec)».

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, «Η ΕΕΤΤ ως Εθνική Ρυθμιστική Αρχή των αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών οφείλει να ασκεί τα ρυθμιστικά, εποπτικά και ελεγκτικά της καθήκοντα, έχοντας υπόψη της το σύνολο των παραγόντων και στοιχείων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση του επιπέδου των τιμών τηλεφωνίας των παρεχόμενων στους χρήστες των σχετικών υπηρεσιών, ιδίως σταθερής τηλεφωνίας, περιλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικής σύνδεσης. Κατά συνέπεια, καθίσταται αναγκαία για την αποτελεσματική, αφενός, προστασία των χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα και αφετέρου, άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ κατά την κείμενη νομοθεσία η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, από ανεξάρτητο σύμβουλο διεθνούς φήμης και εγνωσμένου κύρους σε θέματα αποτίμησης του επιπέδου των εν λόγω λιανικών τιμών σταθερής τηλεφωνίας στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v