Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι συνταξιούχοι βλέπουν αυξήσεις στις απολαβές

Πληρώνονται από σήμερα έως και την Παρασκευή οι συντάξεις Νοεμβρίου. Τα 2/5 της τελικής αύξησης που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης πληρώνονται περίπου 134.000 συνταξιούχοι.

Ποιοι συνταξιούχοι βλέπουν αυξήσεις στις απολαβές

Σταδιακά, από σήμερα Δευτέρα, ξεκινά η καταβολή των αυξημένων συντάξεων σε 133.692 «παλαιούς» συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 κι έλαβαν τον περασμένο Σεπτέμβριο αναδρομικά συνολικού ύψους 26,1 εκατ. ευρώ, λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης για τα πάνω από 30 έτη ασφάλισής τους.

Οι αυξήσεις έρχονται σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (Ν.4670/2020) μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Ήδη άλλωστε έχουν λάβει αναδρομικά που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 195 ευρώ, μετά την παρακράτηση του φόρου 20%. Με βάση το νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δύο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου).

Να σημειωθεί ότι ο επανυπολογισμός αφορούσε πάνω από 1,8 εκατομμύρια συντάξεις, όμως αυξήσεις και αναδρομικά, τελικά, δικαιούνται μόλις το 8%. Υπάρχουν βέβαια και 215.000 συνταξιούχοι που επίσης ελάμβαναν σύνταξη προ του Μάιου 2016, όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Προσοχή όμως. Από αυτούς, υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν, όπως και όσοι θα λάβουν τη Δευτέρα τις αυξήσεις, τις τρεις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016.
  • Διατηρούν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Παράλληλα, 520.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και γι' αυτό δεν έλαβαν αναδρομικά και φυσικά, δεν θα λάβουν και αυξήσεις, καθώς με αυτά τα ποσά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά. Αυτό που τώρα ελπίζουν, είναι σε μελλοντικές ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, όπως προβλέπονται στον ν. 4670/2020, εφόσον εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά.

Με τις συντάξεις Νοεμβρίου, αρχής γενομένης με τις σημερινές πληρωμές, εκτιμάται ότι θα πληρωθούν και τα αναδρομικά σε περίπου 29.000 νέους συνταξιούχους, για τους οποίους το σύστημα δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό νωρίτερα.

Προκειμένου να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των συνταξιούχων μάλιστα, ο ΕΦΚΑ για πρώτη φορά προχώρησε στη δημιουργία ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του (www.efka.gov.gr), όπου μέσω αυτής, οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους, σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία καθώς κι αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κ.λπ.

Αναλυτικά, από σήμερα και έως την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Νοεμβρίου και οι προκαταβολές τους. Έτσι, από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 517,6 εκατ. ευρώ σε 1,084,327 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ και των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
  • Αύριο, Τρίτη 26 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 519,6 εκατ. ευρώ σε 1,085,556 δικαιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Μια μέρα μετά, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 462,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου σε 840.111 συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και
  • τέλος, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 540,6 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου σε 910.243 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔEΗ.

Εντός της εβδομάδας επίσης, θα πληρωθούν 13,7 εκατ. ευρώ σε 480 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και 15.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 30 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

Ρούλα Σαλούρου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v