Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέου τύπου μάνατζμεντ προωθεί ο ΕΦΚΑ για τις συντάξεις

Νέο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ προωθεί το υπ. Εργασίας. Αυτή τη φορά, στόχος είναι η διοικητική αναδιάρθρωση και οι αλλαγές στην οργανωτική του λειτουργία. «Μπούσουλας» των αλλαγών, η υπόθεση με τις 444 χήρες του ΝΑΤ.

Νέου τύπου μάνατζμεντ προωθεί ο ΕΦΚΑ για τις συντάξεις

Και νέα νομοθετική παρέμβαση, αυτή τη φορά με την εισαγωγή νέων μεθόδων management στον e-ΕΦΚΑ, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Με νομοσχέδιο που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις, κυρίως στην οργανωτική και διοικητική δομή του Ενιαίου Φορέα, που σαν το γεφύρι της Άρτας... ολομερής χτίζεται και το βράδυ γκρεμίζεται. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν η δυσκινησία, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η νέα αυτή μεταρρύθμιση έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς οργανωτικών και λειτουργικών παρεμβάσεων και θα επιδιώκει την ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μικρότερη εξάρτηση μεταξύ του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των αρμόδιων διευθύνσεων, αλλά και η αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων.

Αφορμή αλλά και μπούσουλας για τις προωθούμενες αλλαγές είναι η υπόθεση των 444 συντάξεων του ΝΑΤ, που μετά την παρέμβαση του υπουργού αλλά και τις αντεγκλήσεις μεταξύ των υπαλλήλων και της διοίκησης, φαίνεται πως βαίνει προς λύση.

Οι χήρες θανόντων ναυτικών που περίμεναν τη σύνταξη εδώ και χρόνια φαίνεται πως θα τη λάβουν εντός του Νοεμβρίου, όπως επιβεβαιώθηκε χθες, κατά τη νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον Πρόεδρο του ΝΑΤ Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζοντας ότι ο ΕΦΚΑ, όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη, με την εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ και τη μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητας, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του αλλά τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, φωτογραφίζοντας αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων από τη διοίκηση, τόσο για τις ευθύνες των υπαλλήλων που με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα όπως ο Πύργος Ελέγχου διαπιστώνεται ότι δεν πετυχαίνουν τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί, όσο και για τις αρμοδιότητες των διευθυντών τους. Θα καθορίζονται, δηλαδή, οι δυνατότητες που θα έχει η διοίκηση αλλά και η διαδικασία λογοδοσίας των εργαζομένων, εάν για παράδειγμα ο νέος μηχανισμός ελέγχου, ο «Πύργος Ελέγχου», διαπιστώσει ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στη δομή του ΕΦΚΑ, πιθανότατα με περαιτέρω ενοποιήσεις και τροποποιήσεις του σημερινού, δυσλειτουργικού οργανογράμματος.

Παράλληλα, δε, με το νομοσχέδιο αυτό, που αναμένεται να «ταράξει» εκ νέου τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και των υπαλλήλων, προωθούνται και πρόσθετες δράσεις όπως η μονιμοποίηση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών ραντεβού, η αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχει ο φορέας, η ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΦΚΑ με τα ΚΕΠ, καθώς και η κάλυψη του συνόλου της επικράτειας από την υπηρεσία του MyEfka LIVE, που επιτρέπει σε έναν ασφαλισμένο να εξυπηρετηθεί μέσω βιντεοκλήσης από τον ΕΦΚΑ. Με χρηματοδότηση, δε, από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα προωθηθούν δράσεις εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, όπως νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, διασύνδεση των αρχείων και επανενεργοποίηση του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v