Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι στις τιμές κατοικίας φέρνει γενιές... ενοικιαστών

Συνέχιση της ανοδικής τάσης στην αγορά ακινήτων προβλέπουν στελέχη της. Πού οι τιμές κατοικίας έχουν φτάσει σε επίπεδα που προσομοιάζουν με φούσκα. Ποιες ομάδες πολιτών δύσκολα θα δουν... κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

Το ράλι στις τιμές κατοικίας φέρνει γενιές... ενοικιαστών

Αδιάκοπη ανοδική τάση σε τιμές αγοράς και ενοικίασης κατοικιών προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια στελέχη της κτηματομεσιτικής αγοράς, καθώς μετά τη δραστική υποχώρηση της δεκαετίας 2008-2018, η αγορά αναθερμαίνεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μπορεί η αύξηση τιμών να μην είναι οριζόντια για όλες τις περιοχές της χώρας, ωστόσο τόσο η Αττική (κέντρο, Νότια Προάστια, Βόρεια Προάστια και περιοχές στα ανατολικά του νομού) όσο και τα δημοφιλή νησιά θα καταγράψουν σταθερή τροχιά αύξησης τιμών, καθώς η ζήτηση εντείνεται. 

Η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας δημιουργεί ωστόσο νέες συνθήκες, οδηγώντας τις νεότερες γενιές αναγκαστικά στην ενοικίαση, καθώς η απόκτηση ιδιόκτητου ακινήτου κρίνεται απαγορευτική

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της GEOAXIS, ο οποίος συμμετείχε σε σχετικό πάνελ στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo, οι νέοι ηλικίας 20-30 ετών δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο, καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι οι τιμές ακινήτων.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως τη διετία 2018-2019, ο αποπληθωρισμένος βασικός μισθός στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερός ενώ κατά το ίδιο διάστημα, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν έως και κατά 57%. Το φαινόμενο δε είναι παγκόσμιο, καθώς και στη Βρετανία ο μέσος μισθός κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 19% ενώ οι τιμές απόκτησης κατοικίας κατά 173%. 

Παρενέργειες από την «εξωφρενική» αύξηση τιμών σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. στο Ελληνικό, βλέπει επίσης ο Γιάννης Ρεβύθης, του ομώνυμου κτηματομεσιτικού γραφείου. Ο ίδιος ανέφερε πως τα επίπεδα τιμών που έχουν διαμορφωθεί για ακίνητα υψηλής προβολής όπως εκείνα του Ελληνικού ή του Αστέρα έχουν συμπαρασύρει και την υπόλοιπη αγορά, δημιουργώντας ενδεχομένως μια «φούσκα», που ενδέχεται να διορθώσει βίαια. «Η αγορά αναπτύσσεται, ωστόσο είναι υγιέστερο να διατηρηθεί μια ήπια ανάπτυξη τιμών», είπε.

Πέραν των παραπάνω, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα εκτίμησαν πως αυτή μπορεί να αποτελέσει και επενδυτικό προϊόν για μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ο κ. Ρεβύθης επεσήμανε πως οι αστικές κατοικίες είχαν και διατηρούν πολύ χαμηλή απόδοση, της τάξης του 1%-2%, σε αντίθεση με τις παραθεριστικές κατοικίες (ακόμη και εκείνες που βρίσκονται σε αστικά κέντρα αλλά χρησιμοποιούνται είτε για τουριστικούς σκοπούς είτε για κατοικίες ξένων επενδυτών), που προσφέρουν yields από 5% έως 9%.

Ο κ. Ξυλάς σημείωσε με τη σειρά του πως ολοένα και περισσότερο η κατοικία αποτελεί μέρος των χαρτοφυλακίων θεσμικών επενδυτών, αφενός, γιατί δημιουργείται «γενιά ενοικιαστών» και αφετέρου, γιατί η κατοικία αποτελεί ένα χαμηλού επενδυτικού ρίσκου προϊόν, που μάλιστα ρευστοποιείται εύκολα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v