Δεύτερες σκέψεις για τον φόρο στα πλαστικά ποτήρια

Το κύμα ανατιμήσεων δεν αποκλείεται να «παγώσει» την επιβολή του τέλους στα πλαστικά ποτήρια. Τι δηλώνει στο Euro2day.gr κυβερνητικός αξιωματούχος και τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Δεύτερες σκέψεις για τον φόρο στα πλαστικά ποτήρια
  • της Αλεξάνδρας Γκίτση

Το ενδεχόμενο να πάει πιο πίσω η εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει την επιβολή τέλους στα πλαστικά ποτήρια και στους περιέκτες τροφίμων, εξετάζει η κυβέρνηση.

«Βλέπουμε διάφορα σενάρια» δηλώνει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο τέλος, με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω του κύματος ανατιμήσεων, να επιβληθεί από το 2023.

«Αν το τέλος στα πλαστικά ποτήρια θα επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2022, όπως προβλέπει ο νόμος, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες», δηλώνει ο ίδιος. Και σημειώνει: «Εχουμε δύο μήνες μπροστά μας για να αποφασίσουμε αν το μέτρο θα εφαρμοστεί με βάση τα όσα προβλέπονται στο νόμο. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε μελέτη για να διαπιστώσουμε σε τι εύρος είναι οι ανατιμήσεις στον καφέ».

Ο νόμος 4736 με τον οποίο ενσωματώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στην Ελλάδα η Κοινοτική Οδηγία για τα πλαστικά προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή σε δύο μήνες από σήμερα, οι καταναλωτές αν θέλουν να συνεχίσουν να αγοράζουν τον καφέ τους στο γνωστό ποτηράκι με το καπάκι, που διαθέτουν τα καταστήματα εστίασης, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 10 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον νόμο, η καταβολή της εισφοράς, η οποία ορίζεται στα 4 λεπτά πλέον ΦΠΑ, επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Δηλαδή 4 λεπτά πλέον ΦΠΑ για το πλαστικό καπάκι και 4 λεπτά πλέον ΦΠΑ για το ποτηράκι.

Το συγκεκριμένο τέλος αφορά:

1. Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

2. Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη-μέλη που έχουν μεταφέρει την κοινοτική οδηγία στη νομοθεσία τους, με τις περισσότερες χώρες, όπως αναφέρει το Zero Waste Europe, να έχουν υιοθετήσει «ελάχιστες απαιτήσεις». Στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, η μεταφορά της οδηγίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ή δεν έχει ξεκινήσει, ενώ στην Ιταλία ένας νέος φόρος στα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που επρόκειτο να εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2020, έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές και δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν το 2023, όπως έκανε γνωστό στις 19 Οκτωβρίου η ιταλική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v