Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 100 λουκέτα πανελλαδικά στα ιδιωτικά διαγνωστικά

Παζάρι για την κάλυψη από το κράτος του κόστους που προκλήθηκε στους ιδιώτες παρόχους το 2020 και επιπλέον χρηματοδότηση.

Πάνω από 100 λουκέτα πανελλαδικά στα ιδιωτικά διαγνωστικά

Το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, πρόκειται να γίνει η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσία των εκπροσώπων των Ομίλων των διαγνωστικών εργαστηρίων και φορέων του υγειονομικού μετώπου. Ένα ραντεβού που είχε κανονιστεί για τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου θα θέσουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τρία θέματα:

1) Το κόστος που προκλήθηκε στους Ιδιώτες παρόχους το 2020 και το οποίο εκτιμάται περί τα 28,1 εκατ. ευρώ από την πανδημία να επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο το κράτος. Όπως μας ανέφερε παράγοντας, πολλοί ήταν οι ασθενείς που επέλεξαν την προηγούμενη χρονιά να εξυπηρετηθούν από Ιδιώτες και όχι από τις Δημόσιες Δομές, είτε λόγω φόβου από το ξέσπασμα της πανδημίας, είτε διότι είχαν ανασταλεί σε σημαντικό βαθμό βασικές λειτουργίες στα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την πηγή μας είναι αδύνατον το εκτιμώμενο κόστος της πανδημίας να επιβαρύνει τους ιδιώτες, οι οποίοι δεν ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, ενώ αρκετοί βρίσκονται ήδη με τα κλειδιά στο χέρι για να αναστείλουν την λειτουργία τους. Εκτιμάται ότι συνολικά και κατά βάση στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν κλείσει 100 μεμονωμένα εργαστήρια, ενώ επανέρχεται η απειλή της φυγής των επιστημόνων στο εξωτερικό.

2) Να υπάρξει πια μηχανισμός ελέγχου της συνταγογράφησης με εφαρμογή των Πρωτοκόλλων. Σήμερα, μας επεσήμανε πάροχος, όπως είναι δομημένο το σύστημα αφήνει κενά και έτσι παρακάμπτονται τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.

3) Εφόσον υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός θα ζητηθεί να μπει ελεγκτικός μηχανισμός σε πραγματικό χρόνο με ανώτατο όριο στη δαπάνη για κάθε ασφαλισμένο.

Η συγκεκριμένη συνάντηση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς θυμίζουμε ότι είχε οριστεί όταν το Συντονιστικό Όργανο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας ανέστειλε την απεργιακή κινητοποίηση στις 12/10 και με την προοπτική ότι θα βρισκόταν άμεση λύση στα προβλήματα των εκπροσώπων του κλάδου.

Αν και έχει αποφασιστεί η επιπλέον χρηματοδότηση των διαγνωστικών εξετάσεων (15 εκατ. ευρώ για το 2020 και 15 εκατ. ευρώ για το 2021) οι πάροχοι μιλούν για σταγόνα στον ωκεανό, ενώ έχουν ζητήσει και ελάττωση της προείσπραξης του clawback για το 2021.

ΠΗΓΗ: IATRONET.GR

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v