Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετός από δημοπρατήσεις «ψηφιακών» έργων μέσα σε 18 μήνες

Μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα δημοπρατηθούν 318 έργα. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης 448 έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Οι κινήσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. 

Πυρετός από δημοπρατήσεις «ψηφιακών» έργων μέσα σε 18 μήνες

Συνολικά 448 σημαντικά έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025 από τα οποία  130 έχουν ήδη βγει στον αέρα όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης μιλώντας στο συνέδριο Infocom world. 2021.

Όπως επεσήμανε «έρχονται 448 αθροιστικά έργα μέχρι το 2025 όπως κωδικοποιούνται στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Έργα για τα οποία συζητούσαμε 15 χρόνια πίσω έχουν αρχίσει να δημοπρατούνται και έχουν αναδόχους».

«Η ΚτΠ βγάζει τα έργα το ένα μετά το άλλο, σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει. Έχουν τεθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μπορούν να αλλάξουν μόνο μία φορά» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι όλα τα έργα θα πρέπει να δημοπρατηθούν μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο. 

«Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης «ένα εργαλείο της στρατηγικής της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στις τηλεπικοινωνίες ο υπουργός είπε ότι στην κινητή τηλεφωνία προχωρούμε με καλούς ρυθμούς. «Πρέπει να δούμε τι άλλες στοχευμένες κινήσεις θα πρέπει να κάνουμε για την αξιοποίηση του 5G» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι από συνολικά 4,8 εκατ. γραμμές τα 3,5 εκατ. δίνουν πάνω από 100 Mbps. 

Αντίθετα όσον αφορά την σταθερή τηλεφωνία και ειδικά τις οπτικές  ίνες ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «είμαστε πίσω». Ανέφερε ότι υπάρχουν 2 εκατ. γραμμές οπτικών ινών. 

Παράλληλα είπε ότι στο επόμενο τρίμηνο θα εμπλουτιστεί το gov.gr με 15 νέες υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης, μεταβιβάσεις ακινήτων και πολλές άλλες ακόμη.

Όπως εκτίμησε «αν δούμε τις ψηφιακές συναλλαγές που έφτασαν τα 150 εκατομμύρια μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2021 περιμένουμε πάνω από 300 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές φέτος».

Η Wind 

Ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία χαρακτήρισε ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind την συμφωνία εξαγοράς με τη United. Παράλληλα είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη για την εταιρεία: «Καλύτερη επόμενη μέρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε» είπε αναφέροντας ότι η Wind γίνεται μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου.  «Με την επικείμενη συγχώνευση με τη Forthnet θα δημιουργηθεί ένας πολύ ισχυρός πόλος» επισήμανε και δήλωσε την πρόθεσή τους να ασχοληθούν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Αναφερθείς στις ευρυζωνικές υποδομές ο κ. Ζαρκαλής επεσήμανε ότι η συζήτηση είναι σημαντική αλλά πραγματοποιείται εξαιρετικά απλουστευτικά αφού πρόκειται για μια πολυπαραμετρική εξίσωση. «Έχουμε μείνει πίσω στην εξάπλωση του FTTH αλλά και στην αύξηση της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι παλαιότερα στην σταθερή υπήρχε μόνο ένας πολύ μεγάλος παίκτης και δεκάδες μικρότεροι που είτε δεν είχαν πρόθεση για επενδύσεις, είτε αν είχαν δεν τους βοηθούσαν οι ρυθμιστικές αρχές». 

Η Vodafone

Σε επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ προχωρά  η Vodafone μόνο στην Ελλάδα όπως ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης, τονίζοντας ότι η όποια ανάπτυξη θα πρέπει να έχει στον πυρήνα της την τεχνολογία και τα δίκτυα. 

Όπως ανέφερε η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα δίκτυα στην Ευρώπη κι αυτό παρότι η ανάπτυξη των σχετικών υποδομών δεν εύκολη καθώς υπάρχουν τρία δομικά προβλήματα, οι χρόνοι αδειοδότησης, η ειδική γεωγραφία και το επιπλέον κόστος ανάπτυξης εξαιτίας των διαφορετικών ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε σχέση με την Ευρώπη. 

Ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Vodafone έχει επεκτείνει το δίκτυο 5G  σε 20 πόλεις και η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να φτάσει στο 40% τον Μάρτιο του 2022. Στην περίπτωση της σταθερής, όπως συμπλήρωσε η Vodafone μετρά σήμερα 150 χιλιάδες συνδέσεις FTTH και στόχος είναι να φτάσουν τις 200 χιλιάδες μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Και ο  κ. Μπρουμίδης στάθηκε στην υστέρηση της ζήτησης για υψηλές ταχύτητες τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα τόσο για την τόνωση της ζήτησης όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων. 

Η Νova

Στη δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού παίκτη που θα είναι δεύτερος ή τρίτος ανάλογα με την αγορά, θα οδηγήσει η επένδυση της United στη Νova - Wind σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο  της Nova κ. Παναγιώτη Γεωργιόπουλο. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο η υστέρηση που παρατηρείται στην σταθερή εδράζεται στο γεγονός ότι η χώρα στηρίχτηκε πολύ στον χαλκό για να δώσει υπερυψηλές ταχύτητες, κάτι όμως που στην περίπτωση των 100 και 200 Mpbs έχει διαφορά στην πιστότητα που προσφέρει στον καταναλωτή. Για το λόγο αυτό η διαβούλευση για την αποχαλκοποίηση στην οποία έχει προχωρήσει η ΕΕΤΤ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση κι αναμένεται αφενός να τονώσει την ζήτηση έστω και τεχνητά, κι αφετέρου να ενθαρρύνει τους παρόχους να συμμετέχουν στις επενδύσεις πιο ενεργά από ότι στο παρελθόν όπου ένας πάροχος τραβούσε το κουπί. 

Σύμφωνα με τον ίδιο και η Νova αναμένεται να διεκδικήσει σθεναρά έργα ICT αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v