Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός και στην Ελλάδα για νέα μετάλλαξη, έκτακτη σύσκεψη

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο ταξιδιωτικών περιορισμών σε χώρες της Νότιας Αφρικής όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης που ανησυχεί τον ΠΟΥ.

Συναγερμός και στην Ελλάδα για νέα μετάλλαξη, έκτακτη σύσκεψη

Συγκαλείται εκτάκτως σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, ενώ ήδη χώρες σταματούν τις αεροπορικές πτήσεις με τα κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό «φρένου έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής Covid-19 από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες.

Η Κομισιόν «θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη-μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή της Νότιας Αφρικής, λόγω της παραλλαγής Β.1.1529 που προκαλεί ανησυχία», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Nωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Grant Shapps σημείωσε ότι το νέο στέλεχος θα μπορούσε να είναι το «πιο σημαντικό» όσον αφορά τη μεταδοτικότητά του και την ικανότητά του να παρακάμπτει τα ανοσολογικά εμπόδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v