Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα ρυθμίσουν 765.000 επαγγελματίες χρέη 1,5 δισ. στον ΕΦΚΑ

Ποια χρέη μπορούν να ρυθμιστούν σε 72 δόσεις και ποια θα ακολουθήσουν. Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις-εργοδότες. Η ιδιαιτερότητα της νέας ρύθμισης και ποιοι μπορούν να ενταχθούν. Τα χρονοδιαγράμματα.

Πώς θα ρυθμίσουν 765.000 επαγγελματίες χρέη 1,5 δισ. στον ΕΦΚΑ

Περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ χρέη καλούνται να ρυθμίσουν σε έως 72 δόσεις, έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, οι 767.645 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τους οποίους το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προχώρησε σε βεβαίωση οφειλών. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική τους καρτέλα, προκειμένου να υποβάλουν την απαιτούμενη αίτηση.

Η αρχή έγινε από τους μη μισθωτούς. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να βεβαιωθούν και τα χρέη των επιχειρήσεων-εργοδοτών, προκειμένου και αυτοί να υποβάλουν αίτηση και να ρυθμίσουν τα κορωνο-χρέη τους, εκτινάσσοντας τις συνολικές οφειλές της πανδημίας προς τον ΕΦΚΑ σε δυσθεώρητα ύψη.

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η ρύθμιση των έως 72 δόσεων αφορά κορωνο-χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας της Covid-19 εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στις βεβαιωμένες οφειλές που εμφανίζονται τώρα στο ΚΕΑΟ, δεν περιλαμβάνονται τα χρέη του 4μήνου Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020. Πρόκειται για εισφορές που η είσπραξή τους είχε «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα, πλέον, που έχει παρέλθει η αναστολή είσπραξης, να μην έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021 και κατά συνέπεια, από τις αρχές του νέου έτους, και εφόσον το ΚΕΑΟ ολοκληρώσει τη διαδικασία βεβαίωσης, θα μπορούν να ρυθμιστούν και αυτές, σε έως και 72 δόσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη από τον Φεβρουάριο 2020 (απαιτητά από 1η Μαρτίου 2020) έως και Ιούνιο 2021 (απαιτητά έως 31 Ιουλίου 2021), με εξαίρεση προς το παρόν τα χρέη του πρώτου lockdown (Φεβρουάριος - Μάιος 2020).

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ, η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Στη ρύθμιση εντάσσονται αυτοπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαν δηλαδή συμπεριληφθεί οποτεδήποτε στις λίστες ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Σε επόμενη φάση θα ενταχθούν και οι εργοδότες.

Μάλιστα, βάσει του σχετικού νόμου, δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021.

Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.

Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου. Η ρύθμιση χάνεται, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v