Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσα» στα δημόσια έργα από την αναθεώρηση των συντελεστών κόστους

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση επαναπροσδιορισμού του συντελέστη τιμών για το σύνολο των δημόσιων έργων, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι υπέρογκες αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και οικοδομικά υλικά.

«Ανάσα» στα δημόσια έργα από την αναθεώρηση των συντελεστών κόστους

Παρέμβαση στο πρόβλημα των υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές αγοράς των πρώτων υλών που επηρεάζουν ευθέως το κόστος και την εκτέλεση των δημόσιων έργων έκανε το Υπουργείο Υποδομών, προχωρώντας σε αναθεώρηση του συντελεστή τιμών.

Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό εργασιών που προσεγγίζει τις 500 και στις οποίες περιλαμβάνονται υλικά των οποίων η αύξηση στην τιμή τους είναι διαπιστωμένη για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021 και συγκεκριμένα για τα υλικά χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό, άσφαλτο, ξυλεία, PVC και πολυαιθυλένιο. Αφορά δε όλο το εύρος των κατηγοριών των δημόσιων έργων (οδικά, κτηριακά, λιμενικά, κ.λπ.).

Ειδικότερα, στη δημοσιευμένη Υπουργική Απόφαση με τον τίτλο «Καθορισμός συντελεστών αναθεώρησης τιμών δημοσίων έργων, σύμφωνα με την παρ. 23 του άρθρου 153 του ν. 4412/2016 και αναπροσαρμογή του συντελεστή σ1 σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 153 του ν. 4412/2016», αναφέρεται ότι λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (Covid-19) γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της εκτέλεσης των έργων, κρίνεται σκόπιμη η διορθωτική παρέμβαση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές των υλικών κατασκευής, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρ. 23 του άρθρου 153 του ν. 4412/2016.

Επίσης όπως αναφέρεται, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος προσδιορισμού κόστους των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων που θα περιλαμβάνει Παρατηρητήριο Τιμών, Σύστημα Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους και Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών. Η υλοποίηση και λειτουργία του ΗΣΠΚΣΠΤΕ και της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου Τιμών θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέχρι όμως τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους των Συντελεστών Παραγωγής Έργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ), είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη, για λόγους υποβοήθησης του κλάδου των κατασκευών και ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων δημόσιων έργων, ρύθμισης της αναθεώρησης στο πλαίσιο εκτέλεσης των συμβάσεων δημόσιων έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v