Με κούριερ θα παραδίδονται στους ασθενείς με Covid τα αντιιικά φάρμακα, που θα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα και στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας την Παρασκευή στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

«Τα χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, με χρόνια νοσήματα».

Όπως εξήγησε, τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου -είτε με rapid test είτε με μοριακό έλεγχο- ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης.

Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας.

Στη συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24 ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής. Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.