Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνει «ταφόπλακα» στις έρευνες υδρογονανθράκων της Κρήτης

Δεν συζητήθηκαν ξανά «δια ασήμαντον αφορμήν» οι προσφυγές των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ, με τα χρονικά περιθώρια να κρίνονται πλέον απαγορευτικά. Πού αποδίδουν πηγές της αγοράς την «προφανή χρονοκαθυστέρηση» από την Αθήνα.

Μπαίνει «ταφόπλακα» στις έρευνες υδρογονανθράκων της Κρήτης

Σε χαμένη υπόθεση φαίνεται να εξελίσσεται η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας την παρούσα περίοδο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέβαλε χθες, για τέταρτη φορά μέχρι στιγμής, την εκδίκαση της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των ερευνών στην κορωνίδα του ελληνικού σχεδιασμού, νότια της Κρήτης. Η αναβολή δόθηκε κυριολεκτικά «δια ασήμαντον αφορμήν», όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, με το ΣτΕ να προσδιορίζει νέα ημερομηνία συζήτησης στις 5 Οκτωβρίου 2022.

Ακριβώς τότε, το φθινόπωρο, λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛ.ΠΕ. για τις σεισμικές έρευνες σε δύο περιοχές, Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, συνεπώς, αν η κοινοπραξία αιτηθεί παράταση του δεσμευτικού χρόνου ή θα αποσύρει τελικά το ενδιαφέρον της, για λόγους, μάλιστα, που δεν ευθύνεται. Ας σημειωθεί ότι η προθεσμία του Οκτωβρίου προέκυψε ύστερα από αίτημα της κοινοπραξίας, καθώς οι απόπειρές της να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις «σκόνταφταν» διαρκώς στην εκκρεμή, από το 2019, υπόθεση στο ΣτΕ.

Οι οργανώσεις WWF Hellas, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» είχαν καταθέσει τον Ιούνιο του 2019 στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, που υπέγραφε ο τέως υπουργός Γιώργος Σταθάκης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις έρευνες της Κρήτης. Αρχικά ορίστηκε να συζητηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020, πήρε αναβολή για τις 4 Νοεμβρίου 2020, ξαναπήρε αναβολή για τις 6 Οκτωβρίου 2021 και αναβλήθηκε εκ νέου για τις 2 Φεβρουαρίου 2022. Χθες πήρε και την τέταρτη αναβολή για τον Οκτώβριο του 2022 και είναι άγνωστο τι θα συμβεί τότε. Ακόμη κι αν εκδικασθεί η υπόθεση, η απόφαση του ΣτΕ δεν αναμένεται πριν από το 2023.

Πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr δεν δίστασαν να αναφερθούν σε «προφανή χρονοκαθυστέρηση», με το επιχείρημα ότι έχουν δημοσιοποιηθεί, από τη μία πλευρά, δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων για αποθάρρυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες και από την άλλη, γιατί «προβάλλεται επιτατικά μια διαφορετική, “πράσινη”, ατζέντα από την κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η τύχη των ερευνών στην Κρήτη θα κριθεί εν πολλοίς από την επιμονή που θα επιδείξει η κοινοπραξία. Το καινούριο πλάνο της, πάντως, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη στην αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Πάντως, υπήρχαν χθες και πληροφορίες που ανέφεραν ότι ενδέχεται να αναζητηθούν νομικοί τρόποι για την επίσπευση της συζήτησης στο ΣτΕ πριν από τον Οκτώβριο, κάτι το οποίο, όμως, δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v