EKT προς Ελλάδα: Μεταρρυθμιστείτε για το investment grade

Ο επικεφαλής της αποστολής για Ελλάδα ζητά να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες. Το πρόβλημα του υψηλού χρέους και η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας. Τέσσερις συστάσεις για τις τράπεζες.

EKT προς Ελλάδα: Μεταρρυθμιστείτε για το investment grade

Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ακόμη και μετά το πέρας της περιόδου της ενισχυμένης εποπτείας από τους πιστωτές, για να βοηθήσει να ανέβει η αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της από το επίπεδο «junk», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα.

«Η διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις εναπομένουσες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Mάρτιν Μπάιστερμπος σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις που του υπέβαλε το Bloomberg.

Αυτές οι ανισορροπίες προέρχονται σύμφωνα με τον ίδιο από το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών. Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Ελλάδα υπόκειται στη λεγόμενη ενισχυμένη επιτήρηση από τους επίσημους πιστωτές της από το 2018, όταν ολοκλήρωσε το τρίτο διαδοχικό πρόγραμμα διάσωσης. Αν και η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ήδη αυξάνονται εν μέσω προσδοκιών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

«Παρά τις δυσκολίες που επιβάλλει η πανδημία, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ενισχύσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με τον Μπάιστερμπος, ο οποίος προέτρεψε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της «πέρα από το τέλος της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας»

Χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το σχέδιο της Ελλάδας για τη χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

Η Ελλάδα παραμένει δύο αναβαθμίσεις μακριά από την επενδυτική βαθμίδα -- ένα επίπεδο που αναμένει να ανακτήσει το αργότερο το 2023.

Το σχέδιο για τη στήριξη από την Ε.Ε., το οποίο είναι γνωστό ως Ελλάδα 2.0 και περιλαμβάνει χρηματοδότηση πράσινων και ψηφιακών πρωτοβουλιών, «αντιμετωπίζει σημαντικές και μακροχρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και θα αντλήσει σημαντικά ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης», είπε ο Μπάιστερμπος.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία παρότι μειώθηκαν από το ανώτατο όριο των 107 δισ. ευρώ το 2016 (122 δισ. $) παρέμειναν στα 21 δισ. ευρώ περίπου τον Σεπτέμβριο.

Τα προβλήματα των τραπεζών

Ο Μπάιστερμπος επισήμανε ότι υπάρχει «ουσιαστική πρόοδος» από τις τράπεζες στο ξεφόρτωμα των επισφαλών χρεών, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας στις νεότερες πιστώσεις είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος. Ακόμα κι έτσι, τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να «επιταχύνουν τον ρυθμό» της αναδιάρθρωσης ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Τα μη αναδιαρθρωμένα επισφαλή δάνεια, ακόμη και αν δεν είναι πλέον στο τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να αποτελούν βάρος», είπε. «Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η ενίσχυση  της λεγόμενης "θεραπείας δανείων" αποτελεί ολοένα και πιο σημαντική προτεραιότητα».

Ο Μπάιστερμπος απαρίθμησε και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες:

  • Ενώ το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι ένα σαφές βήμα προς τα εμπρός, το λεγόμενο σύστημα πώλησης και εκμίσθωσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
  • Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας  νοικοκυριών, οι οποίες είναι συχνά μακροχρόνιες.
  • Η καθυστέρηση στην πληρωμή των κρατικών εγγυήσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί ταχύτερα
  • Τα ευρωπαϊκά δάνεια για τη στήριξη από τις επιπτώσεις της πανδημίας θα πρέπει να χορηγούνται με βάση εύλογα οικονομικά κριτήρια, ενώ η χρηματοδότηση θα πρέπει επίσης να παρέχεται σε υγιείς μικρότερες επιχειρήσεις χωρίς άλλες πηγές χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v