Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 41 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι οφειλές στα Ταμεία το 2021

Αυξημένες κατά 2,2 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Φόβοι ότι έρχεται εκτίναξη έως τα τέλη Μαρτίου. Ανοιξε η πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών και για τις επιχειρήσεις

Στα 41 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι οφειλές στα Ταμεία το 2021

Στα 41,02 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε, μέσα σε 3 μήνες το ύψος των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, εγγράφησαν και οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκαν από την μη καταβολή εισφορών, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και το σκληρό lockdown το οποίο επιβλήθηκε στο σύνολο σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ ολοκλήρωσε την βεβαίωση των αντίστοιχων οφειλών και για τις επιχειρήσεις – εργοδότες, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση, ότι στο τέλος Μαρτίου, τα χρέη θα ανέλθουν σε δυσθεώρητα ύψη. Να σημειωθεί πάντως, ότι τα χρέη αυτά μπορούν να ρυθμιστούν με ευνοϊκούς όρους, σε έως 72 δόσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι οφειλές χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021 για πληττόμενους λόγω COVID εργοδότες, έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ και οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν πλέον, να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών αυτών μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕΑΟ. Προσοχή όμως. Η προθεσμία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι η ένταξη στη ρύθμιση πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2022, οπότε και λήγει η προθεσμία όχι μόνο υποβολής των αιτήσεων αλλά και καταβολής της πρώτης δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Η αντίστοιχη διαδικασία για τις οφειλές των μη μισθωτών ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό χρέος των εργοδοτών εκτιμάται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που προστίθεται στα 1,7 δισ. ευρώ, που όπως προκύπτει και από την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, ήταν τελικά, τα χρέη των μη μισθωτών, για το διάστημα του πρώτου lockdown που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικά, οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έφθασαν κατά το 4ο τρίμηνο του 2021, στα 41,02 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 38,7 δισ. του Σεπτεμβρίου 2021. Τα 1,7 δισ. χρέη των μη μισθωτών για την περίοδο από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν αυτά που κατά κύριο λόγο οδήγησαν σε αυτήν την τόσο δυσμενή εξέλιξη, ενώ προστέθηκαν και 486,8 εκατ. ευρώ που αφορούσαν πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

Το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, εστάλησαν από το ΚΕΑΟ προς τους οφειλέτες 143.429 ατομικές ειδοποιήσεις για να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Συνολικά, το 2021 εισπράχθηκαν από το ΚΕΑΟ 992.844.631 ευρώ. Το 2020 είχαν εισπραχθεί 1,12 δισ. ευρώ και το 2019 άλλα 1,47 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v