Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο νέο Επικουρικό

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει το ύψος των εισφορών, αλλά και τα πρόσωπα που υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλιστούν στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ΤΕΚΑ. Ποιοι εξαιρούνται. Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο νέο Επικουρικό

Το ύψος και τον τρόπο καταβολής των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου στο νέο επικουρικό ταμείο προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ενώ ξεκαθαρίζει και το τοπίο ως προς το ποιοι υπάλληλοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά, ποιοι προαιρετικά και ποιοι εξαιρούνται.

Ως προς το ύψος των εισφορών, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι το ποσοστό επί των αποδοχών είναι ίδιο με αυτό των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι 6,5% των ασφαλιστέων αποδοχών τους (3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο). Το ποσοστό αυτό θα το καταβάλλουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο του 2022 και εφεξής. Από 1η Ιουνίου 2022, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 6% συνολικά ( δηλ. 3% για τον εργοδότη - δημόσιο και 3% για τον εργαζόμενο).

Όπως και στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα δηλώνονται από τους εκκαθαριστές του Δημοσίου σε μηνιαία βάση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Θα καταβάλλονται δε, μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει επίσης ότι στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά όλα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2022 και εφεξής ασφαλιστέα εργασία - απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα και υποχρέωση υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Στην πράξη, στο ΤΕΚΑ υπάγονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τακτικοί και μετακλητοί, λειτουργοί του Δημοσίου καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανεξαρτήτως ηλικίας, που αναλαμβάνουν από 01/01/2022 και εφεξής για πρώτη φορά εργασία / ή διορίζονται στον Δημόσιο Τομέα, χωρίς προηγούμενη απασχόληση, ασφάλιση, προϋπηρεσία, εφόσον υφίσταται μέχρι την ημερομηνία αυτή υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης.

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι εργαζόμενοι οι οποίοι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία στην Ελλάδα από 01/01/2022, αλλά έχουν προηγούμενη απασχόληση στο εξωτερικό, γιατί έχουν εργαστεί είτε σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει Διμερή Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης ή σε Τρίτη χώρα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ, δεδομένου ότι η επικουρική ασφάλιση δεν εμπίπτει στο υλικό πεδίο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τον Συντονισμό των Συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλειας (Κανονισμοί Ε.Ε. 883/2004 και 987/09), καθώς και των Διμερών Συμβάσεων.

Επίσης, περιπτώσεις εργαζομένων που διορίζονται στο Δημόσιο από 01/01/2022 και εφεξής, οι οποίοι είχαν κάνει πρακτική άσκηση στο παρελθόν π.χ. για την απόκτηση του πτυχίου τους ΤΕΙ και ασφαλίστηκαν για τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος 1%, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

Εξαιρούνται της υπαγωγής στο νέο επικουρικό, κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων όπου δεν προβλέπεται υπαγωγή τους στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΕΑΕΠ), είτε γιατί υπάγονται σε επικουρικά Ταμεία εκτός (π.χ. διορισμός από 01/01/2022 Ενστόλων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής τους στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού κ.λπ.) είτε γιατί δεν προβλέπεται για την κατηγορία των υπαλλήλων αυτών καμία επικουρική ασφάλιση γενικότερα.

Περιπτώσεις εργαζομένων που διορίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι από 01/01/2022 στο Δημόσιο, οι οποίοι προγενέστερα ασφαλίστηκαν ως μη μισθωτοί/ελεύθεροι επαγγελματίες, ευνόητο είναι ότι δεν υπάγονται από 01/01/2022 στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΤΕΚΑ καθόσον δεν θεωρούνται νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Προαιρετική υπαγωγή από 1/1/2023

Ο νόμος ορίζει ότι στην ασφάλιση του νέου Ταμείου υπάγονται προαιρετικά μετά από αίτησή τους, από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ που έχουν γεννηθεί από 1ης.1.1987 και εξής. Αυτό ισχύει και για τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος, που ορίζει ότι προαιρετικά υπάγονται μετά από σχετική αίτησή τους οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ δημόσιοι υπάλληλοι, λειτουργοί του Δημοσίου κ.λπ., εφόσον έχουν γεννηθεί από 01/01/1987 και εφεξής.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ των δημοσίων υπαλλήλων, λειτουργών του Δημοσίου κ.λπ. από την έναρξή της και εφεξής διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v