Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το πάρτι κερδοφορίας στις προκλήσεις οι εταιρείες χάλυβα

Χρυσά εξαμηνιαία κέρδη για όσες έχουν γεμάτες αποθήκες, αλλά και αβεβαιότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για τα ζητήματα της εξασφάλισης πρώτων υλών και της υλοποίησης επενδυτικών έργων. Ποιες εισηγμένες επηρεάζονται.

Από το πάρτι κερδοφορίας στις προκλήσεις οι εταιρείες χάλυβα

Ένα απροσδόκητα καλό πρώτο φετινό εξάμηνο αναμένεται να σημειώσουν οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του χάλυβα, στον βαθμό που αυτές έχουν αποθέματα και διαθέτουν πρόσβαση στην απόκτηση πρώτων υλών.

Καταλυτικά στη συγκεκριμένη εξέλιξη παίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς μέσα στις δύο εβδομάδες που ήδη διαρκεί η τιμή του χάλυβα έχει αυξηθεί κατά 45% έως 50%, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και πρόβλεψη, ενώ παράλληλα ο μέχρι τώρα φετινός όγκος των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά διατηρείται στα αντίστοιχα ή και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι!

Υπάρχει ζήτημα προμηθειών στην πρώτη ύλη, σημειώνουν παράγοντες στην αγορά, καθώς αφενός υπάρχουν οι εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία λόγω του πολέμου και αφετέρου εξακολουθούν να ισχύουν οι ποσοστώσεις (quotas) προς Τουρκία και Κίνα. Όποια εταιρεία σήμερα διαθέτει ικανοποιητικά αποθέματα, προβλέπεται να έχει ένα πολύ κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο (καθώς δεν αναμένεται στο ορατό μέλλον σοβαρή αποκλιμάκωση της τιμής του μετάλλου), ίσως και ακόμη καλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως… ανεπανάληπτα θετικό.

Το περυσινό πρώτο εξάμηνο είχε θεωρηθεί ως χρυσοφόρο για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς η εγχώρια ζήτηση σε όγκους ήταν αυξημένη και η τιμή του μετάλλου είχε εκτιναχθεί, συνδυασμός που ώθησε στα ύψη τις κερδοφορίες ακόμη και επιχειρήσεων που είχαν δοκιμαστεί έντονα κατά τα προηγούμενα χρόνια από την κρίση.

Αντίθετα, η φετινή χρονιά είχε ξεκινήσει με πολύ πιο συγκρατημένες προσδοκίες (όλοι ανέμεναν σαφώς χαμηλότερα εξαμηνιαία κέρδη), πρώτον, γιατί οι εταιρείες του κλάδου ήταν φορτωμένες με αποθέματα υψηλότερου κόστους σε σχέση με τις αρχές του 2021 και δεύτερον, επειδή η αγορά φοβόταν αναβολές και ματαιώσεις κατασκευαστικών-οικοδομικών έργων και επενδυτικών projects. Στην πράξη ωστόσο, αφενός, βλέπουμε μια περαιτέρω εκτόξευση της τιμής του χάλυβα και επιπλέον την εγχώρια ζήτηση, είτε να διατηρείται σταθερή είτε ακόμη και να ανεβαίνει περαιτέρω!

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου εμπορίας σιδήρου-χάλυβα, «υπάρχουν δύο κυρίως παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο πρώτος είναι ότι δεν έχουμε παρατηρήσει σημαντικό αριθμό οικοδομικών και επενδυτικών έργων που διακόπηκαν λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος κατασκευής. Αναβολές εκκίνησης νέων έργων υπάρχουν, αλλά διακοπές σε projects που είχαν ξεκινήσει, όχι.

Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με το ποιες εταιρείες του κλάδου έχουν γεμάτες τις αποθήκες τους και ποιες όχι, καθώς οι πελάτες σπεύδουν να αγοράσουν προϊόντα από όσες επιχειρήσεις διαθέτουν αποθέματα -θέτοντας πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα τις τιμές-, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα έργα που έχουν αναλάβει. Άρα λοιπόν, παράγοντας-κλειδί είναι η ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων.

Για παράδειγμα, μεταξύ των εισηγμένων που εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν στο πρώτο φετινό τρίμηνο (και πιθανότατα στο α’ εξάμηνο) περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η ΣΙΔΜΑ (εμμέσως ωφελείται και η Μπήτρος Συμμετοχών που κατέχει το 25% αυτής), τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν, η Viohalco (μέσω των θυγατρικών της Σιδενόρ και Sovel), αλλά και η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, στον βαθμό που θα μπορέσει να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τον όγκο των πωλήσεών της.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο κλάδος βιώνει μια σειρά σημαντικών αβεβαιοτήτων και προκλήσεων. «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η ζήτηση είναι υψηλή και τα τρέχοντα περιθώρια κέρδους ικανοποιητικά, αλλά από την άλλη πλευρά τα αποθέματα σε κάποιους μήνες θα τελειώσουν και τότε είναι πιθανόν να αναδυθούν αρκετά σημαντικά ζητήματα: Θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε χάλυβα ή θα προκύψουν ελλείψεις ικανές να οδηγήσουν σε αναστάτωση την αγορά; Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από παράγοντες όπως το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και το ποιες πολιτικού χαρακτήρα εξελίξεις θα ακολουθήσουν. Επιπλέον, αν διατηρηθούν τόσο υψηλές τιμές χάλυβα πολύ πιθανόν να περιορίσουν τη ζήτηση, πράγμα που δεν το θέλει κανένας και φυσικά ούτε εμείς», υποστηρίζει γνωστό στέλεχος της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v