Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Berkshire (Μπάφετ): Ακμάζουσα η αγορά κατοικίας στην Αθήνα

Ποιες είναι οι τάσεις που οδηγούν την αγορά. Κόντρα στην παγκόσμια ρότα προς «αποκέντρωση», η ζήτηση για κατοικίες στην πρωτεύουσα καλπάζει. Υψηλό ενδιαφέρον για Κέντρο και Νότια προάστια. Πού βασίζεται η έρευνα της BHHS.

Berkshire (Μπάφετ): Ακμάζουσα η αγορά κατοικίας στην Αθήνα

Δυναμική ζήτηση για κατοικίες το τελευταίο δωδεκάμηνο, μετά από μια δεκαετία «μιζέριας», καταγράφει το ελληνικό κτηματομεσιτικό γραφείο της Berkshire Hathaway HomeServices, συμφερόντων του μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ (φωτ.).

Παρά τη διαταραχή της πανδημίας, υπενθυμίζεται πως η BHHS επεκτάθηκε πέρυσι τον Μάιο και στην Ελλάδα, συνάπτοντας στρατηγική συνεργασία με την ENEA Real Estate, προκειμένου να δημιουργήσει βάση στην εγχώρια αγορά. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η ελληνική αγορά εξετάζεται στο πλαίσιο ευρύτερης διεθνούς έρευνας, συμπεριλαμβανομένων ώριμων αγορών όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Ντουμπάι, στις οποίες η BHHS διαθέτει παρουσία.

Παρά το γεγονός του ότι η έρευνα της BHHS δεν λειτουργεί συγκριτικά ανάμεσα στις εξεταζόμενες αγορές, δεδομένης της διαφοράς σε μέγεθος και ωριμότητα, εντούτοις προκύπτει πως η Ελλάδα εμφανίζει αφενός υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ζήτησης για κατοικίες, αλλά και την ιδιαιτερότητα αυτές να βρίσκονται στα αστικά κέντρα. Η έρευνα της BHHS είναι ποιοτική, καθώς βασίζεται στα στελέχη του ελληνικού παραρτήματος, αλλά και σε στελέχη της αγοράς real estate, απηχώντας το κλίμα των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, σχεδόν τα δύο τρίτα (67%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η αγορά αντιμετώπισε μεγαλύτερη ζήτηση έναντι του 2020, γεγονός προφανές λόγω πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, η Ελλάδα κινήθηκε κατά 15% πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ένδειξη που σηματοδοτεί την ισχυρή ζήτηση αλλά και το «gap» τιμών σε σχέση με τις ώριμες αγορές, το οποίο πολλοί επενδυτές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν. Τρεις στους πέντε (63%) προβλέπουν ότι η ζήτηση θα είναι ακόμη πιο δυναμική το επόμενο έτος και τα τέσσερα πέμπτα (80%) αυξημένο ανταγωνισμό.

Το κλεινόν άστυ

Περισσότεροι από τρεις στους πέντε (63%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ακίνητα στα αστικά κέντρα στην Ελλάδα, τάση που έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία για «αποκέντρωση» που καταγράφεται σε όλες τις ευρωπαϊκές τουλάχιστον αγορές.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Υφαντή εκ μέρους της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) δήλωσαν ότι οι πελάτες αναζητούσαν ολοένα και περισσότερο διαμερίσματα. Αντίθετα, μόνο το ένα τέταρτο (24%) των Ελλήνων ερωτηθέντων κατέγραψε αύξηση στη ζήτηση για περιοχές εκτός πόλεων και, παραδόξως, το 29% κατέγραψε πτώση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση σε αυτή την κατηγορία μεταξύ των χωρών που ερευνήθηκαν για αυτή την έκθεση.

Στην Ελλάδα, καταγράφεται επίσης η μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία προσδιορίστηκε κατά 51% ως σημαντική, αφού η μετατόπιση της ζήτησης στα αστικά κέντρα συνοδεύεται και από την απαίτηση για υποδομές.

Πέρα επίσης από την αγορά κατοικιών, υψηλή θεωρείται και η ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων. Σύμφωνα με τον Γ. Υφαντή, η τάση αυτή συνδέεται και με την «επιστροφή νέων επαγγελματιών που εργάζονται στην Ελλάδα».

Παράγοντες, τέλος, που θα καθορίσουν τη ζήτηση τα επόμενα 3-5 χρόνια είναι σταθερά το φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο, η διαθεσιμότητα γης αλλά και ακινήτων, καθώς και οι υβριδικές συνθήκες εργασίας.

Οι αγοραστές

Πολλές επενδύσεις στην ελληνική αγορά κατοικίας εξακολουθούν να προέρχονται από το εξωτερικό, ωστόσο οι Έλληνες ερωτηθέντες υπολόγισαν ότι το 45% των επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα θα προέρχονταν από ντόπιους επενδυτές, το 31% από διεθνείς από Ευρώπη και Μέση Ανατολή και το 24% από επενδυτές εκτός ΕΜΕΑ.

Όσον αφορά τα πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα (αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ) καθώς και τα ακίνητα ανώτερης μεσαίας κατηγορίας (ακίνητα από 500.000 - 1.000.000 ευρώ), η ζήτηση στηρίζεται κατά κύριο λόγο από πελάτες και επενδυτές στο εξωτερικό. Οι πολίτες της Βόρειας Ευρώπης καθώς και πολίτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή είναι αυτοί που οδηγούν την αγορά, αναζητώντας ακίνητα κατά μήκος της αθηναϊκής Ριβιέρας αλλά και των ελληνικών νησιών.

Το αθηναϊκό κέντρο παραμένει επίσης ψηλά στις προτιμήσεις όλων των τύπων επενδυτών και αγοραστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v