Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα βρείτε χαμηλές τιμές για αγορά-ενοικίαση κατοικίας

Παρά τη ραγδαία αύξηση τιμών αγοράς και ενοικίασης εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές στην Αττική που υστερούν στο ράλι. Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς για μερική διόρθωση τιμών.

Πού θα βρείτε χαμηλές τιμές για αγορά-ενοικίαση κατοικίας

Τη διάχυση των αυξήσεων στις τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας σε όλες τις περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων καταγράφουν οι μεσίτες και στο α’ τρίμηνο του 2022, παρά το γεγονός του ότι η ουκρανική κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει ήδη την εκδήλωση ενδιαφέροντος κυρίως από την πλευρά των αγοραστών.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2021 η ετήσια μέση αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων ανήλθε στο 7,5%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 9,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή τα διαμερίσματα έως πέντε ετών, ενώ για τα παλαιότερα (άνω των 5 ετών) ήταν στο 8,6%. Σαφώς οι διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή συνεχίζουν να υπάρχουν, ωστόσο, το ράλι τιμών συνεχίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cerved Property Services, μάλιστα, οι τιμές θα σημειώσουν άνοδο μέχρι και 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις μεσιτών και παραγόντων της αγοράς ωστόσο, τουλάχιστον για την Αττική, παρατηρούνται δύο ταχύτητες σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για αγορά και ενοικίαση ακινήτων. Έτσι τα Νότια προάστια και το αθηναϊκό κέντρο παραμένουν περιοχές με υψηλές και συνεχώς αυξανόμενες τιμές, ενώ ευκαιρίες παρουσιάζονται στα Βόρεια, Ανατολικά και Δυτικά της Αττικής.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο μεσιτών Αθηνών - Αττικής, η μείωση αποθέματος κατοικιών είτε για αγορά είτε για ενοικίαση έχει προφανώς δημιουργήσει ανατιμήσεις σε όλες τις περιοχές, ωστόσο αυτή δεν συνάδει με την πραγματική αγοραστική δύναμη των δυνητικών Ελλήνων αγοραστών. «Προφανώς ο προσφερόμενος μέσος όρος τιμών πώλησης κατοικιών έχει ανέβει αισθητά, ωστόσο, η κύρια μάζα υποψηφίων αναζητά ακίνητα από 150.000-300.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος.

Κατά την καταγραφή τιμών που επεξεργάζεται η ιστοσελίδα Spitogatos, βασιζόμενη στην επεξεργασία στοιχείων από τον όγκο των αναρτημένων αγγελιών, οι 10 περιοχές με χαμηλότερες τιμές προς πώληση στην Αττική είναι η Αγία Βάρβαρα, τα Πατήσια, η Αχαρνών, το Περιστέρι, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αττική, ο Κολωνός, η Κυψέλη, η Κολοκυνθούς και η Αρτέμιδα, με τιμές από 1.000 έως 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη λίστα με τις περιοχές με τις χαμηλότερες τιμές για ενοικίαση κατοικιών, ωστόσο, εμφανίζονται και εκπλήξεις που αφορούν σε αποκεντρωμένες περιοχές των Βορείων Προαστίων, όπως η Ροδόπολη, ο Άγιος Στέφανος, αλλά και Μαραθώνας και Νέα Μάκρη. Από τη λίστα των 10 φθηνότερων απουσιάζει εντελώς το αθηναϊκό κέντρο (π.χ. Κυψέλη ή Πατήσια) και οι περιοχές που συμπληρώνουν τις παραπάνω είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, Βαρνάβας, Καματερό, Ανθούσα, Γραμματικό, Αγία Βαρβάρα, με τιμές από 5,20 έως 6,20 ευρώ ανά τ.μ.

Στάση αναμονής

Τόσο η ουκρανική κρίση όσο και η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις και τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής έχουν δημιουργήσει ωστόσο μούδιασμα από εγχώριους και ξένους ενδιαφερόμενους στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Το αν η «κοιλιά» στη ζήτηση λάβει διαστάσεις, όμως, μένει να φανεί. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Υφαντή, εκ μέρους της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, «προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κάποιο είδος υπαναχώρησης, αλλά έχει καταγραφεί ο δισταγμός για το σωστό timing των εγχώριων ενδιαφερομένων».

Κατά τον κ. Υφαντή, όμως, αυτή η τάση μπορεί να αλλάξει άρδην τους επόμενους μήνες, καθώς εάν εξαπλωθεί η ύφεση, η εγχώρια αγορά που σήμερα εμφανίζεται σχετικώς «φθηνή» για ξένα επενδυτικά αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια, ίσως αντιμετωπίσει τον «ανταγωνισμό» των ώριμων αγορών όπως η γαλλική και κυρίως η αγγλική, εφόσον αυτές προχωρήσουν σε διόρθωση τιμών.

Κατά τον ίδιο, εφόσον η κτηματαγορά αντιδρά με καθυστέρηση στην ύφεση και εάν υπάρξει σύντομα μια λύση ή εκτόνωση, τότε οι κλυδωνισμοί θα είναι ήπιοι και χωρίς σημαντικό αντίκτυπο στην ανοδική πορεία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, και σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, είναι ισχυρή η πιθανότητα διόρθωσης των τιμών στην εγχώρια αγορά μέσα στο 2022, κυρίως σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικιών, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα πιέζεται αισθητά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v