Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι τουριστικοί προορισμοί πήραν κεφάλι το φετινό Πάσχα

Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ποντάρουν οι ξενοδόχοι για να δουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν. Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από το Πάσχα των Καθολικών. Καλπάζουν οι κρατήσεις για τα καταλύματα τύπου AIrbnb.

Ποιοι τουριστικοί προορισμοί πήραν κεφάλι το φετινό Πάσχα

Τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα σηματοδοτεί το φετινό Πάσχα, με τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα να έρχονται ήδη από τις κρατήσεις που πραγματοποίησαν οι ξένοι τουρίστες σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για το Πάσχα των Καθολικών. Και μπορεί για την ώρα η ζήτηση για τη Μεγάλη Εβδομάδα να κινείται σε δύο ταχύτητες, με κάποιους προορισμούς να καταγράφουν πληρότητα που προσεγγίζει το 100% και κάποιους άλλους να σημειώνουν πληρότητα που δεν υπερβαίνει το 50%, ωστόσο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να δουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν.

Τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα ανοίγουν σταδιακά και η ζήτηση είναι εκείνη που καθορίζει εν πολλοίς την ημερομηνία επαναλειτουργίας των εποχικών μονάδων. «Αγκάθι» πάντως παραμένει για τους επιχειρηματίες του τουρισμού το υψηλό λειτουργικό κόστος, ως απόρροια της έκρηξης των τιμών σε ενέργεια και βασικά αγαθά, με τις τιμές διάθεσης των δωματίων είτε να παραμένουν σταθερές, είτε να σημειώνουν μια μονοψήφια αύξηση σε σχέση με το 2019.

Στο 50% διαμορφώνεται για το Πάσχα η πληρότητα των ξενοδοχείων στη Μαγνησία, με αιχμή το Πήλιο και τον Βόλο, ενώ σε πιο υποτονικά επίπεδα κινείται η ζήτηση για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Όπως εκτιμά, πάντως, ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Ζαφείρης, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα δώσουν περαιτέρω ώθηση, με την πληρότητα να διαμορφώνεται τελικά πέριξ του 80%. «Ακυρώσεις υπάρχουν από ταξιδιώτες που νοσούν και επιλέγουν να μην αποδράσουν τελικά το Πάσχα. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας θα αποτελέσουν τους παράγοντες βάσει των οποίων θα αποφασίσουν και οι τελευταίοι ταξιδιώτες εάν θα προβούν σε κράτηση», επισημαίνει.

Υποτονική είναι για την ώρα η ζήτηση για την Πάτμο, έναν από τους δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς των Ελλήνων εκδρομέων, ενώ το έθιμο των Μπότηδων προσελκύει και φέτος το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών στην Κέρκυρα. Γεμάτα είναι ήδη τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην πόλη του νησιού των Φαιάκων, με τις μονάδες που βρίσκονται στα περίχωρα να καταγράφουν για την ώρα πληρότητα γύρω στο 70%.

Με δύο ταχύτητες κινείται η ζήτηση για την Πελοπόννησο, με τα ξενοδοχεία σε προορισμούς όπως η Μονεμβασιά και η Μάνη να σημειώνουν πληρότητα 70%-80%, τη στιγμή που οι κρατήσεις σε άλλες μονάδες δεν καλύπτουν ούτε το 50% των διαθέσιμων δωματίων. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά, με τους επιχειρηματίες να προβληματίζονται σχετικά με το άνοιγμα των μονάδων τους, όπως τονίζει ο Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας.

Ισχυρή ζήτηση διαπιστώνεται για τον Νομό Ιωαννίνων, με τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα να έχουν την τιμητική τους. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία των δύο περιοχών φτάνει το 85%, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η ζήτηση για την πόλη των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Στάθη Σιούτη. Καλές πληρότητες, οι οποίες θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, καταγράφονται και σε δύο ακόμη δημοφιλείς προορισμούς, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

«Ανάσα» για τις αερομεταφορές

Από την πλευρά της αεροπορικής αγοράς, έντονη κινητικότητα καταγράφεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτές τις ημέρες από το εξωτερικό, με το Πάσχα των Καθολικών να δίνει το σήμα για την έναρξη της σεζόν. Οι πληρότητες στα αεροπλάνα είναι ικανοποιητικές, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να σημειώνεται από ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου.

Ισχυρή είναι, την ίδια στιγμή, η ζήτηση που διαπιστώνεται για το εξωτερικό, με τους Ελληνες να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για Πάσχα εκτός των ελληνικών συνόρων. Η κίνηση προς δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι το παράθυρο των κρατήσεων διευρύνεται σταδιακά, ένας σημαντικός αριθμός ταξιδιωτών επιλέγει τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με τις καιρικές συνθήκες για τα ταξίδια εσωτερικού, και την πορεία της πανδημίας για τα ταξίδια εξωτερικού, να διαμορφώνουν σε έναν βαθμό τη… last moment ζήτηση. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι κάποιοι ταξιδιώτες επιλέγουν να παρατείνουν τις πασχαλινές διακοπές τους και να επιστρέψουν στη βάση τους μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που έχει μεταφερθεί για τις 2 Μαΐου.

Σημαντικό ρόλο στην αυξημένη ζήτηση προς το εξωτερικό διαδραματίζει και το ενισχυμένο πρόγραμμα της Aegean, της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει για το καλοκαίρι συνολικά 125 διεθνείς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των πτήσεων charter, και 31 προορισμούς εσωτερικού, με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στους 156 προορισμούς συνολικά σε 42 χώρες και τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων να προσεγγίζει για φέτος τα επίπεδα του 2019.

Ως προς τα οργανωμένα πακέτα, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι 4 διανυκτερεύσεων, καταγράφεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ευρωπαϊκούς προορισμούς, με το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη να βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των προτιμήσεων των ταξιδιωτών. Ακολουθούν η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, έπεται η Κωνσταντινούπολη, ενώ σημαντική ζήτηση διαπιστώνεται και για το Αμστερνταμ.

Εντονη ζήτηση σημειώνεται και για τα ταξίδια του εσωτερικού με την κορύφωση των αναχωρήσεων να τοποθετείται επίσης τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη. Σε σχέση με τα οργανωμένα ταξίδια εσωτερικού, τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνουν η Ρόδος και η Κρήτη, με τη ζήτηση, όπως αναφέρουν πηγές της τουριστικής αγοράς, να προσεγγίζει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σαρώνουν τα Airbnb

Καλπάζουν, την ίδια στιγμή, οι κρατήσεις στα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με την πληρότητα να ξεκινά από 60%-65% και να φτάνει ακόμη και το απόλυτο 100% σε παραδοσιακά δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς, όπως το Λεωνίδιο.

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που την τιμητική τους είχαν προορισμοί σε μικρή κυρίως ακτίνα από τη μόνιμη κατοικία των ταξιδιωτών, φέτος νησιά και προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Βέβαια, το αυξημένο κόστος των καυσίμων ενδέχεται να περιορίσει και φέτος τη μετακίνηση όσων επιλέξουν κάποιο προορισμό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Υδρα και οι Σπέτσες, καταγράφουν πληρότητα 82% και 78% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα, ενώ το ποσοστό των προκρατήσεων για στην Τήνο, έναν… must πασχαλινό προορισμό να αγγίζει το 85. Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται και για τη Σύρο, όπου υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα καταλυμάτων τύπου Airbnb, δεδομένου ότι με τις κρατήσεις έχει καλυφθεί το 80%.

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου που αναβιώνει κάθε χρόνο το Πάσχα στη Χίο συγκεντρώνει και φέτος το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών με την πληρότητα των καταλυμάτων να φτάνει για το τριήμερο το 70%. Σε αντίστοιχα επίπεδα, γύρω στο 70%-80%, διαμορφώνεται η πληρότητα για τα καταλύματα της Πάτμο, ενός ακόμη δημοφιλούς πασχαλινού προορισμού, λόγω του θρησκευτικού χαρακτήρα του.

Σε χαμηλότερα επίπεδα, πέριξ του 65%, κινούνται οι κρατήσεις για τη Σκιάθο, ενώ στο 72% ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό για τη Σκόπελο. Εντονη κινητικότητα καταγράφεται για την Ανδρο, όπου η πληρότητα αγγίζει το 82%, για την Κύθνο, με το ποσοστό των κρατήσεων να προσεγγίζει το 80%, καθώς και για την Αίγινα, όπου τα καταλύματα Airbnb βρίσκονται στο 67%.

Την τιμητική τους, όπως φαίνεται βάσει των κρατήσεων, θα έχουν και προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας, με αιχμή την Πελοπόννησο. Στην Καλαμάτα οι κρατήσεις αγγίζουν το 79%, ενώ γεμάτα είναι τα καταλύματα στο Λεωνίδιο, όπου το έθιμο με τα πολύχρωμα αερόστατα μαγνητίζει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.

Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνεται και για το Ναύπλιο, με την πληρότητα να φτάνει το 85%.
Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται, την ίδια στιγμή, για την Καλαμπάκα, με το ποσοστό κρατήσεων να αγγίζει το 90%, ενώ στα ίδια επίπεδα διαμορφώνεται η πληρότητα και στα καταλύματα τύπου Airbnb που βρίσκονται στα Ιωάννινα. Το ποσοστό των κρατήσεων στη Ναύπακτο αγγίζει το 92% με μόλις 7 διαθέσιμες κατοικίες από το σύνολο των 89 κατοικιών που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αντίστοιχα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και για το Μέτσοβο, με την πληρότητα στα καταλύματα τύπου Airbnb να ξεπερνά το 80%, ενώ γύρω στο 65%. διαμορφώνεται το αντίστοιχο ποσοστό για το Ξυλόκαστρο.

Σε χαμηλότερα επίπεδα για την ώρα κινούνται οι κρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Τη δεδομένη χρονική στιγμή Σκιάθος, Σκόπελος, Κύθνος και Αίγινα αποτελούν τους προορισμούς που καταγράφουν πληρότητα άνω του 60%-65%, ενώ από τους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας ξεχωρίζουν το Ναύπλιο, η Ναύπακτος, το Λεωνίδιο και τα Ιωάννινα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v