Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα σιδηροδρομικά έργα των 4 δισ. ευρώ

Αναμένεται η δημοπράτηση των συμπληρωματικών διαγωνισμών για την ανάδειξη ισάριθμων project managers. Οι κοινοπραξίες που καλούνται να συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο. Τα έργα αφορούν διασύνδεση μεγάλων λιμανιών με το βασικό δίκτυο.

Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα σιδηροδρομικά έργα των 4 δισ. ευρώ

Τη συμβασιοποίηση των έξι σιδηροδρομικών διαγωνισμών συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 προβλέπει η αναθέτουσα ΕΡΓΟΣΕ, η διοίκηση της οποίας επικύρωσε την περασμένη εβδομάδα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και το πέρασμα των διαγωνισμών στη δεύτερη φάση τους, εγκρίνοντας και τον κατάλογο των συμμετεχόντων και πιθανών αναδόχων.

Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί διεξάγονται με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου οι όροι εκτέλεσης και οι τεχνικές προδιαγραφές θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Για τους παραπάνω διαγωνισμούς εκδήλωση ενδιαφέροντος και σχετικούς φακέλους έχουν καταθέσει οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Intrakat, Ακτωρ - Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ - Alstom.

Παράλληλα με τη δεύτερη φάση της δημοπράτησης των 6 έργων, η ΕΡΓΟΣΕ προετοιμάζει διαγωνισμούς για την ανάδειξη εξειδικευμένων συμβούλων, που θα πλαισιώσουν τις Επιτροπές διενέργειας των διαγωνισμών, καθώς πρόκειται για περίπλοκα και απαιτητικά έργα.

Προς το παρόν, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του Τεχνικού Συμβούλου που θα υποβοηθά την ΕΡΓΟΣΕ κατά τη διενέργεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Οι υπηρεσίες που θα παράσχει, θα αφορούν σε θέματα αξιολόγησης μελετών, επιλογής τεχνικών μελετητικών λύσεων και σύνθεσης αυτών σε μια τελική βέλτιστη λύση, καθώς και στην υποστήριξη στην εκπόνηση των απαιτούμενων υποστηρικτικών μελετών κ.α.

Υπενθυμίζεται πως οι έξι διαγωνισμοί αφορούν στη διασύνδεση των μεγάλων λιμανιών της χώρας με το βασικό δίκτυο και προβλέπουν:

  • Την αναβάθμιση υφιστάμενης με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης - ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο
  • Την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Τοξότες.
  • Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης και κατασκευή προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου.
  • Κατασκευή νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο.
  • Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο - Πάτρα στο τμήμα Ρίο - Νέος λιμένας Πατρών.

Πέραν των παραπάνω, η ΕΡΓΟΣΕ κατά την τελευταία διετία έχει δημοπρατήσει σειρά έργων συνολικής αξίας 515,3 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v