Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού βάζουν εννέα οίκοι τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Οι νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στη χώρα στη σκιά της κρίσης που προκαλεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. Η επίδραση του carry over και πώς μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα. Που έχει βάλει τον πήχη η ελληνική κυβέρνηση.

Πού βάζουν εννέα οίκοι τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Παρά τις προσδοκίες για ισχυρή συνέχεια της ανάπτυξης και φέτος μετά το +8,3% για το 2021 πριν από την εισβολή της Ρωσίας, οι διεθνείς οίκοι αλλά και οι επίσημες πηγές αρχίζουν και μειώνουν τον πήχη της ανάπτυξης προς το 3%. Αν υπολογιστεί η ισχυρή επίδραση του carry over, στην πραγματικότητα η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική.

Το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2022 έναντι 4,5% προηγουμένως, και 4,8% το 2023. Για το 2021, το πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα αποδείχθηκε ότι θα διαμορφωθεί στο -5% του ΑΕΠ, πολύ μικρότερο από το -7% που είχε προβλεφθεί το περασμένο φθινόπωρο. Για το 2022, προβλέπεται τώρα πρωτογενές ισοζύγιο στο -2%, έναντι -1,3% προηγουμένως και +1,1% το 2023. Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνουν προβλέψεις για πιθανή δημοσιονομική στήριξη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

• Η αμερικανική Moody’s, η οποία διατηρεί θετικές προοπτικές καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να βελτιώνουν την πιστωτική τους ποιότητα, εξηγεί ότι το λειτουργικό περιβάλλον θα είναι δύσκολο, αν η οικονομική ανάπτυξη και η ζήτηση πιστώσεων παραμείνουν υγιείς. Η Moody’s προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% το 2022 και 4,3% το 2023, μετά από συρρίκνωση κατά 9% το 2020 και ανάκαμψη κατά 8,3% το 2021, από την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και τις ισχυρές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας.

• Η ελβετική UBS μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2022 στο 4%, αλλά παραμένει πάνω από τις εκτιμήσεις του consensus από 5,5% προηγουμένως και αυτό αντανακλά κυρίως τέσσερις δυνάμεις: α) μικρότερη μεταφορά της ανάπτυξης από το 2021, β) προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε 2,9% το 2022, γ) τα στοιχεία υψηλής συχνότητας που υποδηλώνουν ηπιότερο ξεκίνημα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και δ) ο πληθωρισμός καθίσταται μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Επισημαίνεται ότι πρόσφατες επίσημες προβλέψεις για 3,5% - 3,8% (ΔΝΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) και τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 3,2%.

• Η Capital Economics προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 3,5%, 3,3% το 2023 και 2,5% το 2024, την οποία θεωρεί επιβράδυνση μετά την περσινή ανάκαμψη στην Ελλάδα. Εκτιμά πληθωρισμό 7% φέτος, 2% το 2023 και 0,8% το 2024. Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες εξαρτώμενες από τον τουρισμό χώρες, το ΑΕΠ στην Ελλάδα ανέκτησε τα επίπεδα προ πανδημίας πέρσι, αλλά τώρα αντιμετωπίζει υψηλότερο πληθωρισμό από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που έχει επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές.

• Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley προβλέπει 3,2% φέτος ρυθμό ανάπτυξης και 2,5% το 2023. Η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω σε 13,7% φέτος και 12,5% το 2023, αλλά ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 6,3% φέτος και θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2023. Αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει την ανάπτυξη φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις μετά την επαναλειτουργία της πανδημίας. Ωστόσο, λόγω του απότομα αυξανόμενου πληθωρισμού, αναμένει επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης, που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστεί έως το 2023. Αν αυτό το αρνητικό σενάριο επικρατήσει, το 2023 η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερα από τις υψηλές τρέχουσες εκτιμήσεις.

• H DBRS Morningstar, η οποία μαζί με την S&P τοποθετούν τη χώρα μόλις μία βαθμίδα κάτω από το investment grade, μείωσε στο 3,1% την ελληνική ανάπτυξη το 2022 από τις αρχικές εκτιμήσεις για 4,5%, αλλά βλέπει θετικά τη δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία και θεωρεί κλειδί τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα και πιο μακροχρόνια επίδραση στις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

• Η Fitch Ratings μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,5% από 4,1% προηγουμένως, ενώ υποβάθμισε και την πρόβλεψη για το 2023 στο 3,2% λόγω των υψηλότερων τιμών, της χαμηλότερης εμπιστοσύνης και της πιο αδύναμης ανάπτυξης σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν απότομη πτώση στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Οι τιμές καταναλωτή έχουν πραγματοποιήσει άλμα, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στην ενέργεια, αλλά και τις επιπτώσεις βάσης από τον αποπληθωρισμό την άνοιξη του 2021.

• O πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία έμμεσα μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας, διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού, αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και πιθανώς χαμηλότερων αφίξεων τουριστών, τονίζει η EBRD, και ο ρυθμός για την ανάπτυξη είναι πλέον στο 2,9% φέτος και 3,5% το 2023.

• Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s εκτιμά επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η βασική αιτία της πρόβλεψης ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 3,4% το 2022 από 8,3% πέρσι, παρά τη χαμηλή άμεση έκθεση στις εξαγωγές στη Ρωσία, τα σημαντικά επίπεδα αποταμίευσης των νοικοκυριών και τη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου μέσω προμηθευτών από το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

• Η ολλανδική ING προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,9% για την Ελλάδα το 2022 (από 3,9% προηγουμένως) και 2,4% για το 2023 (από 4% προηγουμένως), ενώ ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση αναμένεται για το 2024, με την ανάπτυξη να πέφτει στο 1,9%, καθώς οι δυσμενείς παράγοντες συνεχίζουν να επιδρούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v