Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Ο πληθωρισμός θα μείνει ψηλά, με... πιεσόμετρο η ΕΚΤ

Ανησυχία προκαλούν οι μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα-ενέργεια. Η άνοδος στις εργοστασιακές τιμές ρίχνει τα περιθώρια κέρδους, ανεβάζοντας τις τιμές βασικών αγαθών. Πονοκέφαλος στα κράτη, πίεση στην ΕΚΤ.

HSBC: Ο πληθωρισμός θα μείνει ψηλά, με... πιεσόμετρο η ΕΚΤ

«O πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Απρίλιο στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 7,4% σε ετήσια βάση καθώς άρχισαν να εφαρμόζονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές της ενέργειας. Οι τιμές του πετρελαίου όμως αυξάνονται και πάλι και ο πληθωρισμός διευρύνεται, γεγονός που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε αυτά τα πολύ υψηλά επίπεδα», εξηγεί η HSBC και εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη θα κάνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να γίνουν πιο επιθετικοί αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων (hawkish).

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός τον Απρίλιο, στο ιστορικά υψηλό 7,4% σε ετήσια βάση (πτωτικά αναθεωρημένη από την αρχική μέτρηση του 7,5%). Όπως αναμενόταν, ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας υποχώρησε από 44,4% σε ετήσια βάση σε 37,5%, αντανακλώντας τις αυξημένες κρατικές παρεμβάσεις.

«Αυτό που μας εξέπληξε (και την αγορά) ήταν η εκτίναξη του πυρήνα του πληθωρισμού από 3,0% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο σε 3,5%», εξηγεί η τράπεζα. Ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,6% σε 3,3% σε ετήσια βάση και ο πυρήνας των βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,4% σε 3,8% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξάνεται, με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα να αυξάνονται κατά 1,4% στο 9,2%. Στο σύνολο των Big 4, ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα στην Ισπανία από 9,8% σε ετήσια βάση σε 8,3%, υποχώρησε στην Ιταλία 0,5% σε 6,3%, αλλά αυξήθηκε κατά 0,2% στη Γερμανία (7,8%) και κατά 0,3% στη Γαλλία (5,4%).

Η διασπορά των ρυθμών πληθωρισμού σε όλο το μπλοκ συνεχίζει να αυξάνεται, με την Εσθονία να βρίσκεται πλέον στο 19,1% σε ετήσια βάση.

Έρχονται νέες κρατικές παρεμβάσεις στην ενέργεια

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πήραν το πράσινο φως από την ΕΕ για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ιβηρική θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 50 EUR/MWh κατά τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με την τρέχουσα χονδρική τιμή των 95 ευρώ περίπου. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό κατά περίπου 1,5%.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια προσωρινή τρίμηνη μείωση του ενεργειακού φόρου στα καύσιμα από τον Ιούνιο και θα καταργήσει το πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτρική ενέργεια τον Ιούλιο. Αυτός ο συνδυασμός θα πρέπει να μειώσει τουλάχιστον 1% τον πληθωρισμό της Γερμανίας. Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, αντισταθμίζονται εν μέρει από την πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η οποία ήδη επηρεάζει τις τιμές στις αντλίες.

Ο πληθωρισμός διευρύνεται σαφώς, με τα δύο τρίτα των στοιχείων του καλαθιού να έχουν ποσοστά άνω του 2,5% και σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα υποτομέων. Η αύξηση στις εργοστασιακές τιμές ασκούν πίεση στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, ανεβάζοντας τις τιμές των βασικών αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιταχύνεται, μετά την ισχυρή έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων αυξάνονται λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και τώρα των περιορισμών στις εξαγωγές σιταριού από την Ινδία. Η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ (ιδίως έναντι του δολαρίου ΗΠΑ) θα μπορούσε να προσθέσει στον πληθωρισμό και η άποψη της HSBC είναι να αναμένουμε περαιτέρω αδυναμία στο μέλλον.

«Βλέπουμε τον πληθωρισμό να επιστρέφει σε άνοδο τον Μάιο (7,6% από έτος σε έτος, y-o-y), με τον πυρήνα στο 3,6% y-o-y και έχουμε αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή μας για το σύνολο του έτους σε 6,6% από 6,3% και στο 2,8% (αύξηση 0,1%) για το 2023, με τον πυρήνα στο 3,3% και 2,5% αντίστοιχα», εξηγεί η HSBC.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν γίνει πιο "hawkish", αν και η HSBC εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να αυξήσει επιτόκιο τόσο γρήγορα και τόσο ψηλά, όσο τιμολογεί τώρα η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v