Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ΕΛΠΕ περνά το ποσοστό της Total στους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Κυρίαρχος στην κοινοπραξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη η «Ελληνικά Πετρέλαια», παίρνει τη διαχείριση και το ποσοστό της TotalEnergies. Το παρασκήνιο της λύσης και τα σενάρια για τον τρίτο εταίρο Exxon.

Στα ΕΛΠΕ περνά το ποσοστό της Total στους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Στην ΕΛ.ΠΕ. μεταβιβάζεται η διαχείριση και το ποσοστό της TotalEnergies στην κοινοπραξία για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων της Κρήτης. Οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται το όλο θέμα να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Μαΐου.

To Euro2day.gr απηύθυνε σχετικό ερώτημα στην ΕΛ.ΠΕ. για τις εξελίξεις αυτές. Αρμόδιες πηγές του ομίλου δεν επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε και διέψευσαν, τις σχετικές πληροφορίες.

Στο μεταξύ, επί του παρόντος, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ο τρίτος εταίρος του σχήματος, η ExxonMobil, με τις πληροφορίες να επιμένουν, ωστόσο, ότι κι αυτή θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την TotalEnergies.

Στο κοινοπρακτικό σχήμα για τις έρευνες στα δύο μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, η TotalEnergies διαθέτει 40%, ανάλογο ποσοστό έχει η ExxonMobil, με την ΕΛ.ΠΕ. να κρατά το 20%.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η αποχώρηση, με δήλωση στις 21 Απριλίου, της TotalEnergies από τις περιοχές της Κρήτης αποδείχθηκε ένα σύνθετο ζήτημα. Η γαλλική εταιρεία δεν είναι απλά ένας εταίρος στην κοινοπραξία. Είναι ο οperator. Με αυτή την έννοια, η αποχώρησή της δημιουργεί ένα κρίσιμο κενό. Αν δεν τακτοποιηθεί άμεσα η εκκρεμότητα αυτή, δηλαδή, να αναλάβει επίσημα τη Διαχείριση κάποιος άλλος, είτε εσωτερικά από την κοινοπραξία είτε ένας νέος επενδυτής, τα δύο μπλοκ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις συμβάσεις παραχώρησης, πρέπει να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο, άρα να ματαιωθεί η όποια προσπάθεια διερεύνησης για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη. Κάτι το οποίο θα υπονόμευε, όπως λένε ενημερωμένες πηγές, τον νέο κυβερνητικό σχεδιασμό για την αναβίωση του upstream στη χώρα μας, με την Κρήτη να παραμένει η «ναυαρχίδα» του.

Η προσέλκυση ενός νέου επενδυτή που θα έπαιρνε το «πακέτο» της TotalEnergies δεν φαινόταν εύκολη, δεδομένου και του σφικτού χρονοδιαγράμματος που πιέζει για την προώθηση των σεισμικών ερευνών στην περιοχή κατά τη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα.

Έτσι, επιλέχθηκε η ενδιάμεση λύση, να ρυθμιστεί το όλο ζήτημα εσωτερικά, για να μην καταρρεύσουν οι έρευνες της Κρήτης. Στην ΕΛ.ΠΕ. θα μεταβιβαστεί το 40% της TotalEnergies, οπότε θα έχει συνολικά μερίδιο 60% στην κοινοπραξία και ταυτόχρονα θα αναλάβει και ως οperator. «Είναι μια πολύ βολική ενδιάμεση λύση, μέχρι να προσελκυστούν νέοι επενδυτές», τονίστηκε χαρακτηριστικά από τις ίδιες πηγές.

Το επόμενο βήμα, λένε οι πληροφορίες, στο οποίο εστιάζεται πλέον όλη η προσοχή, είναι η διενέργεια των σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές της Κρήτης κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε τα δεδομένα αυτά να προστεθούν στα υφιστάμενα και όσα προγραμματίζεται να γίνουν και στις άλλες περιοχές της χώρας που έχουν παραχωρηθεί, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για το εγχώριο δυναμικό, αυτή που θα προσδιορίσει εν πολλοίς τις κρίσιμες ερευνητικές γεωτρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v