Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Hot spot» της τουριστικής ανάκαμψης η Μεσόγειος

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα μπορούσαν φέτος να προσεγγίσουν το 70% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις του.

«Hot spot» της τουριστικής ανάκαμψης η Μεσόγειος

Το 70% των επιπέδων του 2019 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν φέτος οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), με τους μεσογειακούς προορισμούς της Ευρώπης να πρωταγωνιστούν στον δρόμο για την ανάκαμψη.

Ο ΠΟΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεών του σχετικά με την επαναφορά στην κανονικότητα, χάρη στις ισχυρότερες των αναμενόμενων επιδόσεις που σημειώθηκαν το α’ τρίμηνο του έτους ως προς τις αφίξεις τουριστών, που αναμένεται να φτάσουν από το 55% έως το 70% των αριθμών του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται πιο πιθανή η επιστροφή των διεθνών αφίξεων σε επίπεδα του 2019 το 2023, με το σενάριο για επαναφορά το 2024 ή και αργότερα να χάνει σταδιακά έδαφος.

Βέβαια, όπως αναφέρει ο ΠΟΤ, η ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό που θα συνεχίσουν οι χώρες ανά τον κόσμο να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξέλιξη του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.

Στην κορυφή η Ευρώπη

Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΤ, η Ευρώπη ηγείται της ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου, με τον αριθμό των ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν τη Γηραιά Ηπειρο το α’ τρίμηνο του έτους να είναι σχεδόν τετραπλάσιος (+280%) σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό το ίδιο διάστημα του 2021, χάρη στην έντονη ζήτηση που διαπιστώθηκε από Ευρωπαίους τουρίστες. Πάνω από 117 εκατ. διεθνείς αφίξεις καταγράφηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 έναντι 41 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από τις επιπλέον 76 εκατ. αφίξεις για τους πρώτους τρεις μήνες, οι περίπου 47 εκατ. σημειώθηκαν τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται.

Την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στο 57% των επιπέδων του 2019, ακολουθεί η Αμερική, η οποία βρίσκεται στο 54% του 2019. Μάλιστα, όσον αφορά τις επιμέρους περιοχές της Ευρώπης της Αμερικής, η Καραϊβική και η νότια Ευρώπη συνεχίζουν να εμφανίζουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης. Και στις δύο περιοχές, οι αφίξεις ανέκαμψαν σχεδόν στο 75% των επιπέδων του 2019, με ορισμένους προορισμούς να προσεγγίζουν ή και να υπερβαίνουν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Μέση Ανατολή (+132%) και η Αφρική (+96%) παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση έως το 2021, αλλά οι αφίξεις παρέμειναν 59% και 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν αύξηση 64% σε σχέση με το 2021, αλλά και πάλι, τα επίπεδα ήταν στο 93% κάτω από το 2019, καθώς αρκετοί προορισμοί διατήρησαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Και μπορεί ο διεθνής τουρισμός να παραμένει σε ποσοστό 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019, ωστόσο η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί όλο το 2022, καθώς περισσότεροι προορισμοί διευκολύνουν τα ταξίδια και αίρουν τους περιορισμούς. Βέβαια, παρά αυτές τις θετικές προοπτικές, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αναδειχθούν σε τροχοπέδη για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο, αν και έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας τις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου και εντείνοντας τον πληθωρισμό και διαταράσσοντας διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής.

Σύμφωνα, δε, με το Βαρόμετρο του ΠΟΤ, το 2021 χάθηκε 1 τρισ. δολάρια τουριστικά έσοδα, ποσό που προστίθεται στο 1 τρισ. δολάρια που χάθηκε κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Πάντως, το ποσό που δαπανάται ανά ταξίδι αυξήθηκε από τα 1.000 δολάρια το 2019 σε 1.400 δολάρια το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v