Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το ελληνικό δορυφορικό «σήμα» αλλάζει τα δεδομένα στη χώρα

Σε τροχιά… εκτόξευσης οι πρώτοι μικροδορυφόροι της Ελλάδας, δίνοντας λύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, την πολιτική προστασία και τη διαχείριση συνόρων. Ήδη η χώρα έχει δεσμεύσει 200 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Πώς το ελληνικό δορυφορικό «σήμα» αλλάζει τα δεδομένα στη χώρα

Μια από τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της συνδεσιμότητας πολύ υψηλής ταχύτητας στην Ελλάδα αφορά την ανάπτυξη ενός σχηματισμού μικρών δορυφόρων που υποστηρίζουν υπηρεσίες συνδεσιμότητας, καθώς και εφαρμογές γεωσκόπησης στους τομείς της χαρτογράφησης, της ναυτιλίας, της γεωργίας ακριβείας, του χωροταξικού σχεδιασμού.

Η χρήση διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών μέσω της ανάπτυξης σχηματισμού μικρών δορυφόρων θα υποστηρίζει το κρίσιμο έργο της παρακολούθησης του περιβάλλοντος και της ασφάλειάς μας, παρέχοντας δεδομένα γεωσκόπησης. Τα στοιχεία που θα παρέχουν οι δορυφόροι θα επιτρέψουν την επίτευξη σημαντικής προόδου για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή στήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσεων.

Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 και θα αλλάξει τα δεδομένα στην χώρα μας βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων προσφέροντας αυξημένες ταχύτητες σύνδεσης και υπηρεσίες που μέχρι σήμερα ήταν απαγορευτικές.

Η Ελλάδα έχει να επιδείξει επιδόσεις στην κατασκευή νανο-δορυφόρων (cubesats), καθώς έχει κατασκευάσει δύο τέτοιους δορυφόρους έναν στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έναν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό Πρόγραμμα μικροδορυφόρων ύφους 200 εκατ. ευρώ μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με εκσυγχρονισμό των αστεροσκοπείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και απόκτηση τεχνογνωσίας υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε υποδομές και νέα συστήματα να είναι ευθυγραμμισμένα και να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Η επένδυση αυτή θα επιτρέψει στη χώρα και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο να αναπτύξουν εφαρμογές που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην έγκαιρη και ακριβή πρόβλεψη ακραίων φυσικών φαινομένων, στην εθνική ασφάλεια και, φυσικά, στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών. Οι παραπάνω εφαρμογές αναμένεται να έχουν σημαντική θετική επίδραση στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, προσφέροντας νέες δυνατότητες και δημιουργώντας καινούργιες προοπτικές.

Οι μικροδορυφόροι αξιοποιούνται ήδη στις τηλεπικοινωνίες, στην «έξυπνη» γεωργία, στην πρόγνωση καιρικών φαινομένων, ακόμα και στη φύλαξη των συνόρων ή στη ναυτιλία, με την «επικοινωνία πλοίου - γραφείου».

Παράγουν, μάλιστα, τεράστια προστιθέμενη αξία, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε εφαρμογές Διαστήματος «επιστρέφει» περίπου έξι στην οικονομία και στην κοινωνία.

Η αναλογία, δε, εκτοξεύεται στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών, φτάνοντας το ένα προς είκοσι. Περαιτέρω, το σύστημα μικροδορυφόρων που ετοιμάζει η Ελλάδα πρόκειται να δώσει σημαντική ώθηση στα οικοσυστήματα καινοτομίας που αναπτύσσονται με επίκεντρο πανεπιστημιακά ιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις.

@COSPAR_2022

Την ίδια στιγμή ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια σχετικά με το Διάστημα, φιλοξενείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για την κορωνίδα των παγκόσμιων συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, η 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (44th COSPAR Scientific Assembly).
Αποτελεί μια ιστορική πρωτιά για την Ελλάδα καθώς συμβολίζει τη θεμελιώδη συνεισφορά της χώρας μας στην επιστήμη του Διαστήματος.

Από την αρχή της, και για ολόκληρη την εβδομάδα η Αθήνα αποτελεί το κέντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Περισσότεροι από 2.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, 3.500 επιστημονικές ανακοινώσεις, σχεδόν όλοι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί του πλανήτη (π.χ. NASA, ESA, CNES, JAXA, CSA), 8 θεματικές ενότητες και 12 πάνελ (π.χ. με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η πρόβλεψη του διαστημικού καιρού, η διασύνδεση της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα και η χρήση μικροδορυφόρων στην αειφόρο ανάπτυξη), συμπεριλαμβάνονται στο εξαιρετικής σημασίας παγκόσμιο αυτό γεγονός.

Ανάμεσα στις 3.500 παρουσιάσεις, που πλαισιώνουν το συνέδριο καθιστώντας το, το μεγαλύτερο που πραγματοποιείται στη χώρα μας συγκαταλέγεται και η παρουσίαση των πρώτων εικόνων και αποτελεσμάτων από το περίφημο James Webb Spαce Telescope της NASA, που έχει τεθεί ήδη σε τροχιά.

Το COSPAR Athens 2022, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα δυο εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζει το Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ το εξαιρετικής σημασίας γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.).

Το συνέδριο θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου σε 30 παράλληλες αίθουσες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Divani Caravel Hotel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v