Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα «μάτια» της ΕΕΤΤ για την παρακολούθηση της αγοράς

Η εταιρεία Iknowhow θα αναλάβει τον έλεγχο των αγορών τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων για την ΕΕΤΤ. Στόχος είναι η αποτελεσματική παρακολούθηση.

Τα νέα «μάτια» της ΕΕΤΤ για την παρακολούθηση της αγοράς

Στην κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο «Σύστημα Παρακολούθησης Αγοράς» προχώρησε η Εθνική Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων. Ανάδοχος είναι ο οικονομικός φορέας «Αϊνοουχάου Πληροφορική».

Βασικός στόχος του έργου είναι η παροχή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την  ουσιαστική ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΕΤΤ να ανταποκριθεί στο έργο της παρακολούθησης των αγορών ευθύνης της, ήτοι της Αγοράς Τηλεπικοινωνιών και της  Αγοράς Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο που προκήρυξε η ΕΕΤΤ κατέθεσαν στις  22.2.2021 προσφορά η «Αϊνοουχάου Πληροφορική» με διακριτικό τίτλο «Iknowhow» και η ένωση οικονομικών φορέων «Δυναμική Πληροφορική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» και «Dotsoft ΑΕ».

Προσωρινός Ανάδοχος είχε κηρυχθεί ο οικονομικός φορέας «Iknowhow», που τελικά αναλαμβάνει το έργο έναντι συνολικού τιμήματος κυρίου κόστους 393.256,00 ευρώ άνευ ΦΠΑ.

Φυσικό αντικείμενο

Αντικείμενο του Διαγωνισμού είναι η παροχή ενός Συστήματος Παρακολούθησης της Αγοράς Τηλεπικοινωνιών και της Αγοράς Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, το οποίο συλλέγοντας  πρωτογενή δεδομένα από τις υφιστάμενες βάσεις δεδομένων της ΕΕΤΤ που τηρούν απολογιστικά στοιχεία των βασικών αγορών ενδιαφέροντος της ΕΕΤΤ, ήτοι της Αγοράς Τηλεπικοινωνιών και της  Αγοράς Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, ή και άλλες πηγές δεδομένων της ΕΕΤΤ, όπως για παράδειγμα ερωτηματολόγια προς τους παρόχους, και αξιοποιώντας δυνατότητες προηγμένης επιχειρηματικής ευφυίας, θα παρέχει έγκυρη και έγκαιρη στατιστική πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Για την υλοποίηση του Συστήματος, θα αναπτυχθεί υποδομή αποθήκης δεδομένων όπου θα  συγκεντρώνονται και θα συνδυάζονται τα στοιχεία της Αγοράς Τηλεπικοινωνιών και της Αγοράς  Ταχυδρομείων αντίστοιχα. Κύρια πηγή δεδομένων για το εν λόγω σύστημα αποτελούν ερωτηματολόγια σε μορφή excel που συμπληρώνονται από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα κατά την ανάλυση των δεδομένων και την εξαγωγή δεικτών και αναφορών θα αντλούνται δεδομένα από υφιστάμενα παραγωγικά συστήματα της ΕΕΤΤ.

Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιούνται δεδομένα από εφαρμογές όπως το Σύστημα Παρακολούθησης  Τιμών Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομικών Προϊόντων της ΕΕΤΤ, η Διαχείριση Τελών, καθώς και η υπάρχουσα βάση δεδομένων απολογιστικών στοιχείων της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που τηρεί η  ΕΕΤΤ.

Τα παραγόμενα αποτελέσματα στοχεύουν στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών των στελεχών της ΕΕΤΤ για έγκυρη και έγκαιρη απολογιστική πληροφόρηση για την αξιολόγηση των αγορών αρμοδιότητας της Αρχής και στη βελτίωση των υπηρεσιών προς άλλους φορείς και προς τους πολίτες στα θέματα αρμοδιότητας της Αρχής μέσα από κατάλληλα εργαλεία παρουσίασης και διάχυσης της πληροφορίας.

Διάρκεια

Η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί ανέρχεται σε τριάντα τέσσερις μήνες από την υπογραφή της. Ανεξάρτητα από τη συνολική διάρκειά του, το Έργο δεν θα θεωρείται ολοκληρωμένο, εάν δεν εκτελεστούν πλήρως οι υποχρεώσεις του Αναδόχου, με βάση τη σύμβαση που θα υπογραφεί.

Σκοπιμότητα και αναμενόμενα οφέλη του έργου

Σκοπός του Έργου είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΕΤΤ μέσω της αξιοποίησης εξελιγμένων τεχνικών εργαλείων και σύγχρονων διαδικασιών Αποθήκης Δεδομένων (Data Warehouse - DW) και Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business  Intelligence - BI), ώστε να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των τελικών χρηστών (προερχόμενων τόσο από την ΕΕΤΤ όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον) αφενός για αμεσότερη, γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της Αγοράς και αφετέρου για έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πολίτες, επιχειρήσεις,  άλλους φορείς και την ΕΕ.

Με το νέο σύστημα, αναμένεται να προσφερθούν τα ακόλουθα οφέλη:

  • Αυτοματοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών συλλογής, επεξεργασίας  και ανταλλαγής δεδομένων.
  • Επιτάχυνση του χρόνου συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των αποτελεσμάτων των σχετικών στατιστικών και αναλύσεων.
  • Διασφάλιση της ορθότητας/ακρίβειας των παραγόμενων αποτελεσμάτων, με  τον περιορισμό των λαθών που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.
  • Αναβάθμιση του τρόπου διάχυσης των στατιστικών προϊόντων της ΕΕΤΤ προς το ευρύ κοινό (πολίτες, επιχειρήσεις, Κράτος), μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων διάχυσης, παρουσίασης και οπτικοποίησης των αποτελεσμάτων.
  • Περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και εμπιστευτικότητας των πρωτογενών δεδομένων.
  • Απλούστευση των βημάτων διενέργειας σύνθετων αναλύσεων μέσω αξιοποίησης και συνδυασμού όλων των διαθέσιμων πρωτογενών δεδομένων για την παραγωγή χρήσιμων στοιχείων και την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών πληροφόρησης των χρηστών.
  • Περαιτέρω συμμόρφωση της ΕΕΤΤ με τα αντίστοιχα πρότυπα συλλογής και διαχείρισης δεδομένων των EU DG Connect και Eurostat, ITU-D και άλλων διεθνών της εταίρων.
  • Μεγαλύτερη ευκολία στον εντοπισμό των πληροφοριών που ενδιαφέρουν κάθε χρήστη και βαθύτερη και αμεσότερη κατανόηση των δεδομένων και των αναλύσεων, μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον διεπαφής, πλούσιο σε δυνατότητες αναζήτησης, ανάλυσης και γραφικής παρουσίασης/αναπαράστασης.
  • Αύξηση των εργαλείων διενέργειας οικονομοτεχνικών και απολογιστικών ερευνών και παραγωγής τομεακών και κλαδικών μελετών.
  • Βελτίωση της ικανοποίησης και της παραγωγικότητας των στελεχών της Αρχής, όπως και βελτίωση της εικόνας της Αρχής προς τρίτους (συνεργαζόμενοι φορείς και πολίτες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v