Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αξιοποίηση τριών ακινήτων του προχωρά ο e-ΕΦΚΑ

Στόχο αποτελεί η βέλτιστη εκμετάλλευσή τους και η ενίσχυση των εσόδων του Φορέα. Ποια ακίνητα αφορά η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στην αξιοποίηση τριών ακινήτων του προχωρά ο e-ΕΦΚΑ

Τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του και βρίσκονται σε κομβικές θέσεις στο κέντρο της Αθήνας δρομολογεί ο e-ΕΦΚΑ, με στόχο την ενίσχυση των προσόδων του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Φορέας προχώρησε στη δημοσίευση πρόσκλησης για τη σύναψη σύμβασης σχετικά με την παροχή υπηρεσιών εκτίμησης μισθωτικής αξίας-μελέτης αξιοποίησης τριών ακινήτων ιδιοκτησίας του. Ο διαγωνισμός αφορά τρία ακίνητα, που βρίσκονται επί των οδών Ζήνωνος 4-4Α, Μαμούρη 14 και Σταδίου 28 στην Αθήνα, δύο εκ των οποίων δύνανται να αξιοποιηθούν τουριστικά. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 12η Σεπτεμβρίου, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 8.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Η σύμβαση, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, υποδιαιρείται σε 3 τμήματα. Το πρώτο αφορά τη μελέτη αξιοποίησης - εκτίμηση μισθωτικής αξίας του ακινήτου επί της οδού Ζήνωνος 4-4Α στην Αθήνα, το δεύτερο εστιάζει στην εκτίμηση μισθωτικής αξίας του ακινήτου επί της οδού Μαμούρη 14 επίσης στην Αθήνα και το τρίτο αφορά τη μελέτη αξιοποίησης με εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του διατηρητέου ακινήτου επί της οδού Σταδίου 28 στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αναφορικά με το ακίνητο που βρίσκεται στη Ζήνωνος 4-4Α, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάρτιση μελέτης αξιοποίησης «για τη μακροχρόνια παραχώρηση από πλευράς e-ΕΦΚΑ της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ακινήτου στο σύνολό του, με σκοπό τη λειτουργία του ως ξενοδοχειακής μονάδας ή τουριστικού καταλύματος, μετά την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισης του κτιρίου για τον σκοπό αυτό από τον μισθωτή-επενδυτή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ως προς το δεύτερο κτίριο ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ στην οδό Σταδίου, η σύμβαση προβλέπει την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης με εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του εν λόγω διατηρητέου ακινήτου. Πρόκειται για πενταώροφο κτίριο γραφείων, καταστημάτων και κινηματογράφου, συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.854,36 τ.μ., στο οποίο σήμερα στεγάζονται ένα εμπορικό κατάστημα κι ένας κινηματογράφος. Για το συγκεκριμένο ακίνητο αναμένεται να καταρτιστούν δύο μελέτες αξιοποίησης, η μία για την εκμετάλλευση του συνόλου του ακινήτου και η δεύτερη για την εκμετάλλευση του συνόλου του ακινήτου πλην των εκμισθωμένων χώρων του.

Όπως αναφέρεται σχετικά με τη μελέτη αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου, θα κατατεθούν δύο προτάσεις αξιοποίησης, «λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια παραχώρηση από πλευράς e-ΕΦΚΑ της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ακινήτου μετά την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισης του κτιρίου με μέριμνα και δαπάνες του μισθωτή-επενδυτή σύμφωνα με τις προβλεπόμενες χρήσης γης (π.χ. τουριστικό κατάλυμα, κτίριο γραφείων - καταστημάτων) και την πρόκριση για τον e-ΕΦΚΑ της βέλτιστης πρότασης αξιοποίησης».

Θετικά στην κατεύθυνση αξιοποίησης αυτών των δύο ακινήτων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ομονοίας αναμένεται να λειτουργήσουν οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή και συμβάλλουν στην αναβάθμισή της, με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους να τοποθετούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Σχετικά με το τρίτο ακίνητο, εκείνο της οδού Μαμούρη 14, η σύμβαση προβλέπει την εκτίμηση μισθωτικής αξίας του ακινήτου στην υφιστάμενη κατάσταση, το κόστος ανακαίνισης προκειμένου να καταστεί λειτουργικό με την υφιστάμενη χρήση, καθώς και τη μισθωτική αξία του ακινήτου ως ανακαινισμένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v